Már nagyon régóta kering a neten a Dagasztásmentes kenyér receptje, de eddig nem igazán izgatott a dolog, de most Dolce vita is írt róla a blogjában és alaposabban elolvastam a receptet. (Ő Lilahangyánál.)Ami megtetszett, hogy alig van benne élesztő, így még akkor sem lehet benne érezni azt a tipikus erjedt élesztős ízt, ha az ember elfelejtkezik róla és nem a javasolt 12 órára hagyja magára, hanem sokkal többre (én 15 –re). Munka szinte nincs is vele, ezt még az is meg tudja csinálni, aki életében nem készített kelt tésztát, de még kenyeret sem és még eszköze (kenyérsütő, konyhai robotgép) sincs hozzá. Kezdőknek igazi sikerélmény lehet egy ilyen kenyeret megsütni.
Dagasztásmentes kenyér
Hozzávaló:
1 csésze = 2,5 dl
3 csésze liszt B 80-as
(nekem sima búza finomlisztem volt itthon, nem tudom a számát)
1,5 csésze víz
½ teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só
Egy edénybe beleöntöm a lisztet, a sót, az élesztőt és alaposan összekeverem, majd a vizet is hozzáöntöm és galuska állagú tésztává dolgozom össze, de csak annyira, hogy éppen összeálljon. Nem kell kidolgozni! Lefedem az edény és 12 órára magára hagyom. (Én este 8 körül kevertem össze, ami az alapanyagok kimérésétől az összekeverésig 5 percet sem vett igénybe. Legközelebb másnap dél körül tudtam vele foglalkozni, ekkor egy jól belisztezett deszkára borítottam, a kissé bizarr külsejű tésztát, ami mindenre hasonlított, csak szépen megkelt kenyértésztára nem.) A tetejét is jól belisztezem és áthajtogatom. A tállal, amiben összekevertem a tésztát, lefedem és hagyom fél órát pihenni. Közben a sütőt 250 °C-ra felmelegítem és egy jénait, aminek fedele is van, előmelegítek a sütőben. (Nem bíztam abban, hogy a tészta nem ragad-e bele a tálba, ezért gyáva módon sütőpapírt tettem alá, de nem biztos, hogy erre szükség van.) A fél óra letelte után beleteszem a tésztát a jénaiba, ráteszem a fedelét és 30 percig sütöm. Ekkor leveszem róla a tetőt és még visszateszem 20-25 percre.Valami sürgős dolgom akadt, és egy picit megégett a tetején egy kis darab, de ezt leszámítva tökéletes lett a végeredmény. Alig hiszem, hogy ilyen jó állagú, finom, - ha nem égettem volna meg - szép kenyér lett belőle, pedig semmi extra hozzávaló nem került bele, se cukor, se sikér, se zsiradék, se egyéb, és hosszas állás után sem lett élesztős íze.
Én azt szeretném megtudni hogy hogyan néz ki egy ma sütött pék kenyér? Ugyanis minden nap árulják de az hogy mikor készült nincs rajta Én leszoktam belőle fagyasztani mert nemtudom mind meg enni és meg penészedik és amikor kiengedem a fagyott kenyeret a tetején való haja szét repedezik sőtt leis vállik. Ezt azért kérdem hogy nem e már őkis lefagyasztották meg én is és ebből nem e szérmazik valami bajom mivel azt mondják hogy amit egyszer lefagyasztottunk nehogy lefagyaszuk megint. Én azért fagyasztom le hogy ne penészedjen meg. Szeretnék minél előbbi választ kérni Tisztelettel Königné.
2012.12.03. 13:04
Aliz
Kedves Erika!
Hogy ez milyen jó ötlet! Eszembe se jutott volna a wok, ha nem írod, pedig nekem is van egy, és csak akkor használom, amikor wokos ételt készítek, vagy egy jó nagy serpenyőre van szükségem. Az enyém is öntött vas, de a fedő gombja fa, ha a tiéd is ilyen, csavard ki, mert nehogy megpörkölődjön. Már készítettem benne sütőben sült töltött káposztát, de kenyeret még nem. Ezt ki kell próbálni. Szerintem működik a dupla mennyiséggel is, legfeljebb az alakja lesz fura. Talán a széle nem ég meg, mert a közepéhez képest jóval vékonyabb lesz. Próbáld ki, és írd meg az eredményt, mert most engem is izgat a dolog, de mostanában nem lesz időm kenyeret sütni, meg kevés kenyeret is eszünk. Kaptam egy új szendvics/gofrisütőt, és most folytont azt kell készítenem, ahhoz meg a szeletelt szendvicskenyér jobb.:)
Kedves Alíz !
Már többször elkészítettem a recepted alapján ezt a kenyeret és nagy sikere volt, de nekünk elég kevés lett !
Azt kérdezném, hogy szerinted dupla adaggal is működik-e a dolog és a (Nem vagyok mesterszakács) blogjában olvastam, hogy ő a kovászos kenyereit öntött vas wok-ban süti, aminek van teteje. Nekem is van egy ilyen wokom és nem használom, mert nagy helyet foglal a tűzhelyemen.
Szóval érdekelne a véleményed, hogy a te recepted megduplázva és wokban megsütve vajon hogyan sikerülne ?
Válaszodat előre is köszönöm: Erika Gyuláról !
2011.12.23. 08:51
Aliz
Szia Klári!
Ha nagyon forró a jénai, amikor a kenyérmasszát beleöntöm, akkor nem sül bele. Persze egy kis lisztet isszórok a tészta alá.:)
Az első sikeren felbuzdulva tegnap dupla adagból készítettem el, mert nekem csak nagy jénaim van. Beszereztem a B80-as lisztet is. Sajnos a belseje "szalonnás" lett (azt hiszem így nevezik), pedig kicsit tovább sütöttem. Sajnos ez az adag meg soknak bizonyult. De majd próbálgatom mi az a mennyiség, ami az én edényemhez passzol. :-)
2011.11.18. 09:21
Aliz
Kedves Kriszta!
Nagyon örülök, hogy jól sikerülnek a kipróbált receptek, és köszönöm szépen, hogy ezt megírtad.:):)
Mostanában kaptam rá a kenyérsütésre. Szám szerint ez volt a 3.recept, amit kipróbáltam, de nem is keresgélek tovább. Egyszerűen tökéletes!!! Nem lett olyan magas (talán kevesebb lisztet tettem hozzá gyúráskor, mert nem tudtam mennyi az annyi és féltem, nehogy sok legyen), a külseje elég kemény lett (férjem szerint Isteni, mert ilyen az igazi kenyér), de a belseje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hihetetlenül finom! Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet is! Még eddig egy recptedben sem csalódtam!
2011.01.27. 22:18
Aliz
Krisztike!
Sajnos nincs, nem szoktam zsemlét sütni.:)
2011.01.27. 16:04
Krisztike
Szia Aliz!! Meg szeretném kérdezni, hogy hasonló ( egyszerű ) zsemle recepted van esetleg?? ( már próbálkoztam,de nem lett az igazi) Ezt a fjta kenyeret szinte mindennap sütöm, elronthatatlan!!! Előre is köszönöm !!!
2011.01.03. 19:04
hajnalka.ferencz
Szia Alíz!
A zacskós kenyér megsütése után arra gondoltam,hogy ezt a kenyeret is megsütöm.Szerinted meg lehet csinálni friss élesztőből is?Ha igen akkor milyen mennyiséggel? :)
2010.12.20. 14:00
Aliz
Thea!
Abban még nem, próbáltam, de biztos jó lesz, csak jól fel kell forrósítni üresen a sütőben.:)
Szia. na megsutottem ezt a kenyeret es nagyon finom lett.Most annyit valtoztattam rajta hogy belereszeltem 4 tojas nagysagu fott krumplit es isteni lett a tobbit ugyanugy keszitettem .a sutesi ido is ugyanaz koszi a receptet. Erdemes kiprobalni !!!!!
2010.06.29. 00:54
Aliz
Edina!
Köszönöm szépen, hogy megírtad, ugyanis eddig csak sima liszttel próbáltam ki.:)
Nagyon köszönöm ezt a receptet. Már négyszer megsütöttem. Már magokkal, és rozs liszttel is kipróbáltam. Egyszerűen nagyszerű ez a kenyér. Anyósom és barátnőm is megsütötték. Ezer hála érte!
Drága Azila! Már 1 ideje itthon sütöm a kenyeret.Kipróbáltam ezt a receptet is és el kell mondanom,hogy ez a tökéletes kenyér!Nagyon szép lett nekem is.Köszönet érte!
Csodálom a kitartásodat, nem tudom, hogy miért nem sikerül. A képeken elég jól látszik, hogy melyik fázisban hogy néz ki, ha neked végig így néz ki, mint az enyém, és csak a sütéssel van gond, akkor lehet, hogy a sütővel van gond. Én szerencsés vagyok, mert jó a sütőm és az elektromosnak megvan az az előnye, hogy a hőmérsékletet is pontosan be lehet állítani. Mielőtt újra próbálkozol, nézd meg Dolce vita oldalán a hozzászólásokat, nagyon sok érdekes vélemény, tanács hangzik el ezzel a recepttel kapcsolatban, főleg a vége felé, miután már nagyon sokat kipróbálták!:)
Úgylátszik ez a kenyérsütés nem az én reszortom. Ma sütöttem ki másodszor és sajnos ez sem sikerült :-((((((( Pedig most meleg edénybe raktam. Lehet hogy a sütömmel van a probléma mert még a régi pb palackos azt tanácsolták hogy rakjak bele cserepet. A külseje az szépen megsül sööööt de a belseje se nem jön fel sütés közben pedig most kissebb edénybe raktam ésmégsem jött fel szépen.
áááááá lehet hogy itt a hiba én nem forósítottam meg az edényt emben sütöttem. Na holnap megteszem kikenni nem kell az edényt?
2010.02.26. 22:04
Aliz
Én már többször is megsütöttem és csak egyszer nem lett valami jó, amikor a tálat, amiben sütöttem, elfelejtettem felforrósítani, mielőtt belettem a tésztát. Ez nagyon fontos lépés!
Sajnos én nem tudok beszámolni teljes sikerről :-(
. Kicsit el is szomoríttt nem tudom hogy mit rontottam el. A sütés is sokáig tartott lehet hogy a gázpalackos sütő miatt lehet hogy ott teljes hőfokon kellett volnaa, Remélem a következő jobban fog sikerülni.
Sziasztok
2010.02.22. 16:39
Aliz
Zsozsi!
Remélem valaki tud neked erre válaszolni, mert én nem szoktam kovászos kenyeret sütni, így nem tudom.:(
KI TUDJA MEGMONDANI NEKEM,HOGY A KOVÁSZOS KENYÉRNEK AMIBEN NINCS ÉLESZTŐ- NORMÁLIS,HOGY ERŐS SAVANYÚ SZAGA VAN? TALÁN SOK KOVÁSZT TETTEM.EGÉSZ NAP KELESZTETEM.AMÚGY SZÉP-DE AZ ÍZÉN IS ÉRZEM A KOVÁSZT.MENNYI KOVÁSZT KEL HASZNÁLNI KB.50.DK LISZTHEZ.? SEGÍTSETEK,MERT ÉLESZTŐT NEM HASZNÁLHATOK. KÖSZÖNÖM..... ZSOZSI.
Nem tudok mást írni,mint a receptben, hogy kimértem a lisztet, összekevertem az élesztőporral meg a sóval, és hozzáöntöttem a vizet. Csak annyit kevertem rajta, hogy éppen összeálljon egy kicsit. Ez a 3. képen látszik. Pont olyan lágy volt, mint a nokedlitészta. Másnapra lett olyan, mint a 4. képen. Azt hittem, hogy össze se fog állni, meg hogy nagyon ragadni fog, úgy nézett ki, de bőven beliszteztem a deszkát és arra öntöttem ki. A tetejére is bőven szórtam, aztán ráhajtottam a széleit és letakartam a tállal fél órára. Gyorsan átemeltem a tálba, rá a tetejét és be a forró sütőbe. És ilyen lett a végeredmény. Lehet, hogy az élesztő nem volt jó (már jártam úgy. Próbálj meg egy egész kiskanállal tenni bele, legfeljebb nézd meg előbb, nehogy túlkeljen. Lehet, hogy a liszt nem volt jó. Vannak lisztek, amiből nem lehet jó kelttésztát készíteni. A konyha is hűvös volt, hideg vizet használtam és tobábbb is kelt, mint 12 óra, mert nem voltam otthon, de már 12 óra után is úgy nézett ki, mint a 4. képen.
Ha megkérdezhetem hogy te mit csináltál másként hogy sikerüljön?
Sajnos nekem nem ugy nézet ki mint neked a 4 -es képen.
Köszi a válaszod előre is:
Üdv : Mónika
2010.02.10. 21:50
Aliz
Lehet, hogy nem volt elég lágy a tészta. Úgy nézett ki 12 óra után, mint az enyém a 4. képen? Egyet én is sütöttem, ami nem volt elég lágy, az lett tömörebb és belül kicsit nyers.
2010.02.10. 21:44
mészáros mónika
szia aliz! Forró sütőbe raktam de az enyém nem lett annyira lukacsos,mint neked a képen.Sőt sűrűbb is lett a belseje mint a képen. Elektromos a sütöm! Köszönöm a válaszodat Aliz!Mónika.
2010.02.10. 21:43
Aliz
Mónika!
Olyan hosszú a pihenési idő (12 óra), hogy nincs jelentősége a víz hőmérsékletének. Én hideg vízzel készítettem. Inkább a sütés lehet az oka. Mindenképpen forró sütőben süsd, legfeljebb amikor leveszed róla a tetőt egy kicsit csökkentsd a hőmérsékletet., hogy ne égjen meg a teteje, de kell az 50-55 perc neki.:)
2010.02.10. 21:42
mészáros mónika
szia aliz ! én is megsütöttem a kenyeret de a belseje nem sült át ! hideg vagy meleg viz kell a tésztához mert én hideget raktam hozzá! lehet hogy ez lehetett a baj?kérlek szépen válaszolj
A kenyér jól fagyasztható, de a minőségét a túl hosszú fagyasztás nálam mindig rossz irányban befolyásolja. Mi csak hétvégén járunk vásárolni, így mindig van a mélyhűtőben kenyér, zsömle, kifli. Kenyérből inkább a szeletelt változat a jobb, mert így csak annyit veszünk elő. amennyi éppen kell. Lényeg az, hogy minél kevesebb levegő maradjon a zacskóban. Hajlamos egy idő után átvenni némi hűtőízt, a gondos csomagolás ellenére is (kivéve a vákumfóliázást) ezért sem tartom 2-3 hétnél tovább. Kiengedve pont olyan lesz, mint fagyasztáskor, ezért egész frissen érdemes betenni a mélyhűtőbe. Könnyen leválik a héja bizonyos fajta kenyereknek. Hogy pont ez a fajta mennyire bírja a hűtést, még nem próbáltam, de ebből nem is marad soha, hiszen eleve nem nagy.
Ha a végeredmény elfogadható, akkor jó a nyers tészta állaga is. A legutóbbi kicsit keményebb lett, mert elnéztem a folyadékot és utólag kellett beledolgozni némi vizet, ettől jobban ki lett dolgozva a kelleténél, nem is kelt meg olyan szépen sülés közben. Úgy látszik, hogy tényleg elég néhány kavarás, amikor beleöntjük a vizet a lisztbe. A nokedli is akkor a legfinomabb, ha csak éppen összekeverjük egy kicsit.:)
Az állaga nekem is olyan mint a nokedlié,de a sütés jól sikerült. Persze nem mindegy, hogy milyen kemény ill. lágy legyen a tészta.A kenyér ize nagyon finom.Még egy kérdés:mennyire fagyasztható a kenyér,és ha igen hogyan lehet ugy kiengedni ,hogy friss maradjon utána is?
Andi
2010.02.07. 23:00
Aliz
Kedves Andi!
Én sem tudok igazi gonbócot formálni belőle, csak összehajtogatom bőven lisztezve, a hajtást alulra teszem és úgy bele a tálba. Ettől néz ki úgy, mintha gombóc lenne. Ha ennek ellenére túl lágynak találod, akkor tegyél hozzá egy kicsivel több lisztet vagy kevesebb vizet. Sülés után is elterül, lapos lesz? Ha nem elég lágy, nem fog rendesen megkelni. Mivel nem egyformák a lisztek, nem lehet pontosan megadni a víz-liszt arányt. Az állaga olyan legyen, mint a nokedkli tésztának. 12 óra után meg még lágyabb, de mire megsül mégis kenyérformája lesz..
Megsütöttem a kenyeret, nagyon finom lett. Egy bajom van vele, hogy nagyon lágynak találom a megkelt tésztát, mindig elterül nem lehet "gombóccá" formálni. Annyit tettem bele mindenből amennyit kell. Mi a hiba.? Már másodikat sütöttem, de mindegyik ugyan olyan lett.
Kedves Alíz!Reggel megsutottem a kenyeret annyira jol sikerult hogy már csak a cipó resze maradt meg belolle.
2010.02.03. 23:14
Aliz
Csilluka!
Örülök, hogy sikerült és köszönöm a visszajelzést.:)
2010.02.03. 14:11
Csilluka
Kedves Alíz!
Kipróbáltam a kenyeret ma sütöttem meg és tényleg nagyon jó.
2010.02.02. 23:00
Aliz
Dati!
Annyiban talán igen, hogy a tészta elég lágy és ha túl nagy a tál, akkor lehet, hogy laposabb lesz, mert vízszintesen terülhet. Nem egy nagy kenyér, a jénai is inkább kisebb volt, de nem a legkisebb fajta. Ha már ott tartasz, hogy az utolsó fél órát pihenteted, látni fogod, hogy mekkora edény kell, hogy kényelmesen elférjen benne.:)
2010.02.02. 18:00
Dati
Kedves Alíz! A jénai fontos, hogy mennyi űrtartalommal bír? (jó, most nem gondoltam, hogy kicsibe raknám, de azért biztos ami biztos, kérdezem)
Én azt szeretném megtudni hogy hogyan néz ki egy ma sütött pék kenyér? Ugyanis minden nap árulják de az hogy mikor készült nincs rajta Én leszoktam belőle fagyasztani mert nemtudom mind meg enni és meg penészedik és amikor kiengedem a fagyott kenyeret a tetején való haja szét repedezik sőtt leis vállik. Ezt azért kérdem hogy nem e már őkis lefagyasztották meg én is és ebből nem e szérmazik valami bajom mivel azt mondják hogy amit egyszer lefagyasztottunk nehogy lefagyaszuk megint. Én azért fagyasztom le hogy ne penészedjen meg. Szeretnék minél előbbi választ kérni Tisztelettel Königné.