| Ezt a receptet Edit kolléganőmtől kaptam. A karácsonyi összejövetelre készítette és nagyon tetszett, hogy másnaposan is olyan volt, mintha aznap készült volna.
Sajtos perec
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 Ráma margarin
2 dkg szalakáli
2,5 teáskanál só
2 dl tejföl
Tetejére:
reszelt sajt
tojás
A szalakálit és a sót elkeverem a lisztben. A margarint elmorzsolom benne, vagy géppel morzsásra keverem. Hozzáadom a tejfölt és összegyúrom.
Kinyújtom kb. ½ cm vastagra és pereckiszúróval kiszaggatom. A tetejét megkenem tojással és reszelt sajtot szórok rá. (Én egyesével megkentem, majd a reszelt sajtba nyomtam a megkent felével és úgy tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe.) Ha a tepsin szórom rá a sajtot, sok megy mellé és közé.
180 °C-os sütőben megsütöm. Ha marad belőle, napokig friss és ropogós lesz egy jól záródó dobozban.
Megjegyzés: ha nincs valakinek ilyen pereckiszúrója, akkor bármilyen formára ki lehet szúrni vagy kockára, háromszögre, téglatestre vágni. A tetejére sajtot, mákot, szezámmagot vagy más magféléket is lehet szórni. Sülés közben erős ammóniaszagot áraszt, de mire kihűl teljesen elillan belőle, és nem marad semmilyen utóíze, mint pl. a sütőpornak.
| |
Nekem sajtos nyuszik lettek húsvétra! Nagyon finom a tésztája! köszi :)