Almás és mákos rakottas
Hozzávalók:
5-6 db szikkadt zsömle
darált mák
2 nagy alma
2-3 ek. méz az alma édességétől függően
reszelt narancshéj
fahéj
Öntethez:
8 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
cukor
Tetejére:
3 tojásfehérje
3-4 ek. baracklekvár
A zsömléket felkockázom. A tejet összekeverem a pudingporral, a tojások sárgájával és ízlés szerint annyi cukorral, hogy jó édes legyen.
Ezt a tejes keveréket a zsömlére öntöm, gyorsan átforgatom, hogy lehetőleg egyformán szívja fel minden darabka a tejet. Kettéválasztom.
A mákos változathoz darált mákot szórok rá (ízlés szerint, mert nem mértem meg).
Az almás változathoz az almát kockára vágom, reszelek rá narancshéjat, megöntözöm a mézzel és ízesítem fahéjjal. Összekeverem, majd a tejes zsömle felét is hozzákeverem.
Kivajazok egy hőálló tálat vagy egy kisebb tepsit, és felébe a mákosat, a másik felébe az almás keveréket öntöm. 180 °C-os sütőben félig (talán 10-15 perc percig) megsütöm. Felverem a tojásfehérjét a lekvárral és a félig megsült zsömlére kenem. Kicsit alacsonyabb hőmérsékletre állítom a sütőt és annyi időre teszem vissza, hogy a teteje is megsüljön. Figyelni kell nehogy megbarnuljon!
Megjegyzés: az almást csak próbának szántam, de jobban ízlett, mint a mákos. Nagyon finom.
|
Nagyon örülök, hogy ízlett.:)