|
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók:
A gombóchoz:
0,5 kg darált hús (sertés vagy marha)
2 szelet fehér toastkenyér
reszelt vöröshagyma
só, bors
A mártáshoz:
1 doboz sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
pizza fűszerkeverék
kevés cukor
só
olaj
A kenyeret beáztatom, kicsavarom és hozzáadom a darált húshoz a többi hozzávalóval együtt. Jókaja hasonló receptjében olvasottak szerint nem teszek bele tojást, hanem alaposan összegyúrom, míg ragacsos lesz, így nem esik szét tojás nélkül sem. Kisebb gombócokat formálok belőle és kevés olajon megpirítom minden oldalról. Hogy megtartsa a gömbölyű formáját, sütés közben rázogatom az edényt, hogy ide-oda guruljanak, így viszonylag egyenletesen pirul. Ezután hozzáöntöm a dobozos paradicsompürét, amit ízesítek reszelt fokhagymával, pizza fűszerkeverékkel, és szükség szerint sóval. Óvatosan megkeverem, hogy a serpenyő aljáról felszedjem a finom pörcöket, és lefedve, időnként megkeverve lassú tűzön kb. 10 perc alatt megfőzöm. Egy kevés cukorral szelídítem a paradicsom savanykás ízét.
Spagettivel tálalom. Aki akar, reszelt parmezánt is szórhat a tetejére.
Megjegyzés: nyáron mindig van a kertben friss bazsalikom, akkor a hasonló ételekhez inkább azt használom, de ezzel a pizza fűszerkeverékkel is nagyon finom lett, mert a bazsalikomon kívül még többféle fűszert is tartalmaz.
| |
Höjj! Jónak tűnik... Kis változtatással, de valószínű, megcsinálom...;P