| Kokárda
Hozzávalók:
Barna réteg:
15 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
5 dkg Ráma
5 dkg keserűcsoki
2 evőkanál kakaópor
tejszín vagy tej
Piros és zöld réteg:
15 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
5 dkg Ráma
tejszín vagy tej
aromák és ételfestékek
Fehér réteg:
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg porcukor
5 dkg ráma
A barna réteghez a darált kekszet, a porcukrot, a kakóport összekeverem. Elmorzsolom a margarinnal, majd egy kevés tejszínnel és 5 dkg olvasztott csokival összegyúrom. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne lágy.
A piros és zöld réteghez is a darált kekszhez adom a porcukrot, elmorzsolom benne a margarint és annyi tejszínt adok hozzá, hogy kemény legyen, de összeálljon. Ezután kettéosztom úgy, hogy a piros kicsit több legyen. A piros réteghez egy kevés császárkörte aromát keverek, hogy legyen valamilyen íze, meg piros ételfestéket, hogy színes legyen, a zöldhöz meg zöld színű keserűmandula aromát és zöld ételfestéket keverek. Mivel az aroma is lágyítja a tésztát, szórok hozzá még egy kis kekszmorzsát és először azzal keverem el a festéket és az aromát. Gyurma állagú legyen!
A fehér réteghez a kókuszreszeléket a porcukorral, és a margarinnal gyúrom össze. (Sajnos nem volt szép fehér kókuszreszelékem itthon.)
A tésztát - 2 sütőpapír között lehet tapadásmentesen kinyújtani - kb. 8 mm vastagra nyújtom. A középső zöld tésztából rudat sodrok, azt betekerem a kókuszosba, azt a pirosba, végül a kakaósba. Minden réteg csak egyszer érje körbe az előzőt. Nehéz pontosan kiszámítani. Ha szélesebb levágom a fölösleget, ha nem ér össze, kipótolom.
Fóliába csomagolom a hengert szorosan és jól lehűtöm. Vékony pengéjű késsel szeletelem. Egy-egy karikákba egy fogpiszkálóval bordákat nyomkodok, így hasonló lesz a kokárdához.
| |
Valószínű, hogy száraz lett a massza. Kicsit olyan az állaga, mint a megpuhult gyúrmának. Így jól nyújtható, formázható, és a rétegek is jól tapadnak egymáshoz. Kicsit több tejszínt kellett volna hozzá tenni. :(