Ez nem vadból készült leves, sőt hús sincs benne, a vadas mártás adta az ötletet. Nálunk általában a vadasból főleg a mártást szeretjük zsemlegombóccal, így megpróbálkoztam vele leves formában is. Egész jól sikerült.
„Vadas” leves
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 leveskocka
Húsvarázs fűszer
só, bors, kakukkfű
citromhéj
1 babérlevél
1 ek. cukor
citromlé
olaj
1 dl tejföl
2 ek. liszt
mustár
A zsemlegombóchoz:
2 db másnapos zsemle
1-2 tojás
tej
liszt
só, bors
snidling
A hagymát apróra vágom és elkezdem egy kevés olajban pirítani. Beleszórom a felaprított répákat és együtt pirítom tovább. Közben hozzászórom a cukrot és egy kicsit rákaramellizálom a zöldségekre. (Vigyázni kell, hogy ne égjen meg a cukor!) Felöntöm 1 liter vízzel. Ízesítem Húsvarázzsal (nagyon erős, finom hús íze van, és sós), meg a többi fűszerrel, és beledobom a két leveskockát. Lefedve addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a zsemléket kockára vágom, egy serpenyőben kevés olajban megpirítom. Meglocsolom annyi tejjel, amennyit a zsemle felszív, és ne tocsogjon alatta, majd ráütök 1 vagy 2 tojást (attól függően, hogy kicsi vagy nagy), összekeverem, és annyi lisztet adok hozzá, hogy összekeverve gombócokat lehessen belőle formálni. Sóval,borssal és snidlinggel ízesítem, majd sós vízben megfőzöm.
A tejfölt összekeverem a liszttel, mustárral ízesítem, majd a levessel hígítom és simára keverem. Hozzáöntöm a leveshez. Pár percig főzöm és mixelő rúddal simára keverem. A végén ízlés szerint citromlével ízesítem. A gombócokkal tálalom.
Megjegyzés: Hasonlóan finom lesz, mint egy pikáns vadas mártás. Az elején hozzáadott cukor jól ellensúlyozza a mustár és a citromlé savanyúságát. Nekünk nagyon ízlett.
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett, a több hozzávaló csak jót tehet egy levesnek.:) Majd legközelebb én is kipróbálom. A Húsvarázs egy fantasztikus fűszer, nagyon örülök, hogy rátaláltam. Azóta már többféle ételhez használtam én is.:)
Már sok-sok receptet elkészítettem tőled, nagy sikerrel!!!Többekközött ezt a levest is, és nagyon -nagyon ízlett mindenkinek a családban, igaz én raktam bele egy krumplit és egy fél karalábét , plussz egy kicsivel több vizet, de ez abszolút csak a javára vált.Köszi a receptet!És köszi az ötletet a húsvarázs fűszerről, mert eddig még nem használtam, de ez a fajta tényleg nagyon jó ízű, ezután máshoz is felhasználom majd!!!!!!!
Üdv: Zsóka!
2010.03.16. 10:20
Aliz
Mercurius!
Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad, mert különösen azoknál az ételeknél, amelyeket a saját fejem szerint kutyulok össze, és nekünk ízlik, midig felmerül bennem, hogy ez másnak egyáltalán bejön-e.:)
Hozzánk kicsit többen jöttek, és először csak húzták a szájukat hogy mi ez, de miután ettek repetázás is volt :)
Köszi;)
ui.: fehérrépát kihagytam (csak sokat tudtam volna venni), snidlinget nem találtam, ezért egy kis apróra vágott vöröshagymát tettem bele (később kiderült hogy volt a hűtőben)
Zsóka!
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett, a több hozzávaló csak jót tehet egy levesnek.:) Majd legközelebb én is kipróbálom. A Húsvarázs egy fantasztikus fűszer, nagyon örülök, hogy rátaláltam. Azóta már többféle ételhez használtam én is.:)