Azért kapta ezt a nevet, mert egy Balatonakaliban megrendezett konyhás találkozóra vittem.
Az alapötletet az Emeletes élvezet adta.
Talitorta
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg csokis keksz
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
tej
A hozzávalókat összegyúrom annyi tejjel, hogy jól összeálljon a massza, majd egy tál aljára nyomkodom. Előtte megszórom kekszmorzsával a formát. (A képen még adtam hozzá egy kevés darált háztartási kekszet is, mert kicsit sok lett a tej.)
I. krém:
25 dkg krémtúró
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
A túrót, ha nagyon darabos, egy botmixerrel krémesítem, a cukorral, a vaníliás cukorral összekeverem, és óvatosan hozzávegyítem a felvert tejszínhabot.
II. krém:
2 dl narancslé
3 púposabb ek. étkezési keményítő
1 ek. zselatin + 0,5 dl narancsszörp
2,5 dl tejszín
Szobi szörpből egy sűrűbb, édesebb szörpöt készítek (2 dl-t), amibe belekeverem az étkezési keményítőt és sűrűre főzöm. (Azért használok szörpöt dobozos narancslé helyett, mert intenzívebb a narancs íze, és annyi sűrítményt használok, hogy elég édes és narancsos legyen. A szörpben megáztatom a zselatint és a forró krémbe keverem. Ha kihűlt, egy kevés tejszínhabbal lazítom, majd a többit lazán beleforgatom. (Egy kis reszelt narancshéj még finomabbá teszi.)
III. krém:
2 dl tej
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3 púposabb evőkanál étkezési keményítő
1 tábla keserűcsoki
2,5 dl tejszín
1 ek. zselatin + 0,5 dl tej
A tejbe teszem a cukrot és felforralom, egy kevés tejbe belekeverem az étkezési keményítőt, és a többi tejhez öntöm. Sűrűre főzöm és a csokit is hozzáadom. A zselatint egy kevés tejben megáztatom és a forró krémhez keverem. Ha kihűlt, egy kevés tejszínhabbal fellazítom, és a többit óvatosan beleforgatom.
A kekszes tésztára a túrós krémet, rá a narancsosat, majd a csokisat kenem. A tetejére reszelt fehér csokit szórok. A csokit az uborkaszeletelőn reszelem, így nagyobb forgácsokat kapok.
Megjegyzés: ez a 3 íz együtt – túró, narancs, csoki - nagyon finom ízkombináció. Én tejszín helyett Hulalát használtam, mert mostanában nehezen lehet felverni a tejszíneket. Ha Hulalát teszek hozzá, nem feltétlenül szükséges a zselatin, bár mindenképpen biztonságosabb és jobban szeletelhető. Ezt a sütit egy nagyobb, kerek pie formában készítettem, de ha ezt egy kerek tortaformában készítem, akkor magasabb és tortásabb kinézetű lesz..
Zoli! Remélem csak humornak szántad.:) Olvasd el a kép feliratát, és abból kiderült, hogy fehér csoki!
2010.05.28. 21:07
Zoli
Az a tetején hagyma?
2010.04.18. 21:01
Aliz
Gizi!
Szerintem bármelyik jó, bár a zselatinfix nekem nem nagyon jött be, ezért ritkán használom, nekem nem lett tőle annyira szilád, amibe tettem, mint a rendes zselatintól. A zselatinlapokat nagyon szeretem, mert csak be kell áztatni vízbe egy rövig időre, kicsit kinyomkodni, és a mikróban néhány másodperc alatt felolvasztani, így nem kell plusz folyadék hozzá, ha nem akarom higítani azt, amibe beleteszem. A hagyományos zselatinhoz kicsit több folyadék kell, ha jól megszívta magát, szintén a mikróban melegítem, csak addig, míg feloldódik teljesen. Ehhez a sütihez bármelyik jó.:)
2010.04.17. 11:22
gizi
Azt szeretném kérdezni hogy milyen zselatint használjak , zselatinfix por?????Vagy lap mert ezeket mindig kihagyák a leirásnál.köszi Gizi
2010.04.17. 00:39
Aliz
Rozália!
Én is szoktam pudingporral piskótát sütni, nagyon jó, és pudinghoz is használok keményítőt, ha nincs itthon pudingpor, és úgy ízesítem, ahogy akarom.:)
2010.04.16. 21:08
Rozália
Az étkezési keményítővel sincs semmi gond. A pudingog mind keményítőt tartalmaznak. Én sokszor a piskótába is pudingport teszek liszt helyett. 6 tojáshoz 4csm. pudingot veszek. Apiskóta sokkal könnyebb és szebb lesz, sőt olyan ízű és szinű amilyen pudingot teszek bele.
2010.04.14. 22:23
Aliz
Rozália!
Már én is kipróbáltam a zselatin fixet, de valahogy soha nem lett vele olyan kemény, mint a hagyományos vagy a lapzselatinnal, de újra megpróbálkozom vele, mert van is itthon.:) Köszönöm szépen.:)
2010.04.14. 19:01
Rozália
Szerintem a sütemények nagyon finomak. Néhányat már kipróbáltam és az egész családnak ízlett . Azselatin lap helyett, én a zselatin fixet használom, ami instant és csak bele kell keverni a krémbe. Igaz kicsit drágább de nem kell feloldani!
2010.03.28. 18:32
Aliz
Kata!
Mindenkinek joga, hogy bizonyos dolgokat ne szeressen, ne használjon. Nem is a zselatinnal kapcsolatos megjegyése nem teszett, hanem az étkezési keményítőt is bizarrnak tartotta, ami azt jelenti, hogy teljesen tájékozatlan ezen a területen, mert feltételezem, hogy kenyeret eszik és a lisztben is van keményítő. Gondolom Te következetesebb vagy és se gumicukrot, se pillecukrot nem eszel.:):)
2010.03.28. 11:27
Kata
Hát a zselatint én sem részesítem előnyben, egyáltalán nem használom!!
2010.03.27. 22:34
Aliz
Micra!
Lehet, de nem igazán érdekel az ilyen megjegyzés. :)
Zoli! Remélem csak humornak szántad.:) Olvasd el a kép feliratát, és abból kiderült, hogy fehér csoki!