A recept nem más, mint ami alapján a már jól bevált Sajtos pogácsát is készítettem, mert ez a pogácsa még másnap is finom, nem kel meg nagyon, ezért is választottam ehhez a húsvéti változathoz.
Húsvéti pogácsa
Hozzávalók:
70 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
18 dkg zsír
3 db tojássárgája
só
1/2 citrom leve
a tetejére klf. magok(mák, szezámmag, tökmag, lenmag)
Keleszteni:
3 dkg élesztő
2 kk. cukor
2 dl tejföl
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáadom a tojássárgáját, a megkelesztett élesztős tejfölt és a sót. Összegyúrom. (Vagy az egészet belerakom a kenyérsütő gépbe és a dagasztóprogrammal készítem.)
Nem kell várni a tésztával, azonnal feldolgozható.
A tésztát kinyújtom kisujjnyi vastagra. A nyuszihoz a kerek formával szaggatom ki a tésztát, majd a pogácsaszaggatóval két kis fület szabok ki minden kerek lapból. A keskenyebbik végét kicsit bevágom ott, ahová a fülek kerülnek. A fülek végeit egymásra teszem és laposra nyomom, megkenem tojásfehérjével, a rést is, amibe beillesztem, majd behelyezem a füleket és kissé rányomom a tésztát. Megkenem tojásfehérjével. Sütőpapíros tepsibe rakosgatom, és a magokkal díszítem. A szemek helyére 1-1 egész borsot teszek.
A tojáshoz a pogácsaszaggatót tojás alakúra nyomom, kiszaggatom a tésztát, megkenem a tojásfehérjével, rászórom a magokat, (pl. egy papírtölcsérrel). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 190 °C-os sütőben megsütöm.
Dati, Magdi!
Nem voltam itthon az ünnepek alatt, így csak most olvasgatom az üzeneteimet. Köszönöm szépen a húsvéti jókívánságokat.:)