Ezt a receptet a Dr. Oetker Mesterkonyha hírlevélben kaptam. Egy leveles-vajas tésztával készülő süteményre mindig vevő vagyok.
Morzsás-karamelles falatok
Hozzávalók:
1 csomag (450-500 g-os) friss vagy fagyasztott leveles-vajas tészta
1 tojássárgája + 1 evőkanál tej a tetejét megkenni
A tetejére:
100 g búzaliszt
50 g darált mogyoró (darált mandula volt itthon)
1 púposabb teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
35 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 g lágy vaj vagy margarin
1 közepes méretű tojásfehérje
A krémhez:
400 ml habtejszín
75 g cukor
1 (175 g) mandarinkonzerv
2 csomag habfixáló
A krémhez előző nap a cukrot egy lábasban megolvasztom és aranybarnára pirítom. Hozzáöntöm a tejszínt és addig kevergetem, míg a karamell feloldódik. Kihűtöm, és a hűtőbe teszem a felhasználásig.
Másnap a tésztát felolvasztom, kinyújtom kb. 3 mm vastagra és valamilyen formával kiszúrom, de négyzetekre felvágva is jó (így nem lesz maradék, ugyanis a leveles-vajas tészta leeső részeit egymásra kell rakosgatni és úgy kinyújtani. Ha összegyúrjuk, nem lesz réteges). A kiszúrt darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem.
A tészta hozzávalóiból egy duplakéses aprítóban (vagy a dagasztóspirállal) morzsát készítek. Csak addig aprítom, míg morzsás állagú lesz, nehogy összeálljon.
A tésztalapokat tejes tojássárgájával megkenem és mindegyiket megszórom a morzsás tésztával. Előmelegített 200 °C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.
A karamellás tejszínt a habfixálóval habbá verem és a lecsöpögtetett mandarint belekeverem.
A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágom és megtöltöm a krémmel.
Megjegyzés: szerintem lehetett volna kicsit több a krém, mert maradt néhány, amibe nem jutott. Tejszín helyett jó lett volna hozzá a karamellás puding is, de akár Aranka vaníliás vagy mogyorós krém is. A mandarint alig lehetett érezni, mert nem sok egy ilyen kis konzerv. A sütemény lényege úgyis abban van, hogy a tetejére rásült tésztamorzsa nagyon finom és ropogós lesz. Én legközelebb (mert biztos lesz legközelebb, ugyanis nekünk nagyon ízlett) vaníliás krémmel és pl. őszibarackbefőttel fogom megtölteni.