A vasárnapi desszertemmel osztatlan sikert arattam a családban. Nagyon finom és mutatós desszert.
Karamellszószos körte
Hozzávalók:
4 db körte
1/2 citrom leve
3 evőkanál cukor
4 db babapiskóta
1 fél maréknyi mandula vagy dió
méz
Szószhoz:
5 púpos evőkanál cukor
2 dl tejszín
1 púpos evőkanál liszt
A körték magházát úgy veszem ki, hogy a körték egyben maradjanak, majd vékonyan meghámozom. Egy kisebb edénybe annyi vizet öntök, hogy a gyümölcsöt félig ellepje, belenyomom egy fél citrom levét, és édesítem 2 evőkanál cukorral. Főzés közben óvatosan forgatom, hogy egyenletesen puhuljon. Nehogy túlfőzzük, mert szétesik, vagy állva nem tartja majd meg a formáját! Pár perc alatt megpuhul, bár ez az idő függ a körte fajtájától is. Kihűtöm.
Közben a cukrot egy kis lábasban karamellizálom, megszórom a liszttel, elkeverem és felöntöm a tejszínnel. Kevergetve felolvasztom a karamellt. Szükség szerint még öntök hozzá a körte főzővízéből is. Néhány perc forralás után besűrűsödik, ami hűlés után még sűrűbb lesz. Olyan legyen, hogy a körtét egyenletesen bevonja.
Egy duplakéses aprítóba teszek 4 db babapiskótát és félmaréknyi mandulát vagy diót. Összeaprítom, majd annyi mézet keverek hozzá, hogy összetapadjon. Ezt töltöm a magházak helyére.
Közvetlenül tálalás előtt egy kistányérra állítom a körtét, bevonom a karamellszósszal, mellé vaníliafagyit és tejszínhabot teszek.