Ez egy fogyókúrás leves. Aki nem fogyókúrázik, az egy kis tejföllel behabarhatja, de ebben a formában is nagyon finom és laktató. A fűszerekkel és a füstölt csonttal az íze hasonlít a korhelylevesre.
Káposztaleves csirkegombóccal
Hozzávalók:
70 dkg savanyú káposzta
egy nagyobb darab füstölt karajcsont (vagy más nyers füstölt hús)
Ízvarázs és Húsvarázs fűszer
1 nagy fej hagyma
só, bors pirospaprika, fokhagyma(por)
chilipaprika
A gombóchoz:
0,5 kg csirkemell filé
15 dkg főtt, füstölt sonka
8 dkg zabpehely
2 tojás
1 kis fej hagyma
fokhagyma(por)
só, bors, pirospaprika
ételízesítő
A gombóchoz a csirkemellet és a főtt füstölt sonkát ledarálom, hozzákeverem a párolt hagymát, a zabpelyhet, a fűszereket és a tojásokat. Jól összegyúrom és nagyobb diónyi gombócokat formálok belőle.
A hagymát megpirítom, pirospaprikával megszórom, és azonnal felengedem egy kis vízzel. A káposztát egy kicsit kiöblítem (a káposzta savanyúságától függően), apróbbra vágom, a hagymához adom és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Beleteszem a füstölt húsos csontot, és a fűszerekkel ízesítem (csak kóstolás után sózzuk, ha szükséges, mert az Ízvarázs is és a Húsvarázs is sós). Felforralom, majd beleteszem a gombócokat és lefedve készre főzöm. A csontokról leszedem a húst (elég sok volt rajta) és visszateszem a levesbe.
Megjegyzés: ez a két „varázsfűszer” nagyon finom ízt ad neki. A Húsvarázs intenzív hús ízű, ezért egyáltalán nem érezni a káposztán, hogy nem hús főtt benne és a gombócon sem, hogy száraz csirkehúsból van. Nem számoltam ki, hogy egy adag mennyi kalóriát tartalmazhat, de nem sokat, ezért bátran lehet enni belőle a diéta alatt is.
Fincsi!!!!!!!!!