A tojások sárgáját a cukor 2/3-ával nagyon habosra keverem, a fehérjét a maradék cukorral habbá verem. A tojássárgájába forgatom óvatosan a fehérjehabot, felváltva a liszttel, végül az olvasztott margarinnal.
Egy sütőpapírra akkora köröket rajzolok egy tányér segítségével, hogy 2 lapot egyszerre tudjak sütni. (Mivel nekem 50 cm széles a tűzhelyem, így a nagy tepsibe 2 db. kb 22. cm-es kör fért el. A kör nagyságától függ, hogy mennyi tésztalapot kapunk. Ha kicsit nagyobb a tepsi, akkor kb. 6 db lesz, ha akkora, mint az enyém, akkor 7-8 db. Ha biztosra akarok menni, hogy könnyen lejöjjön róla a sütőpapír, egy kevés margarinnal megkenem. Egyébként a sütőpapírt soha nem vajazom, de az ilyen vékony piskótalapokat nem mindig könnyű leszedni róla, főleg a gyengébb minőségű papírról. Előmelegített 200 °C-os sütőben megsütöm. (Mivel vékonyak a lapok, nagyon gyorsan sülnek, nem érdemes magára hagyni!)
A krémhez az egész tojásokat a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, miközben nagyon alacsony hőfokra állítom a főzőlapot. Gáztűzhely esetén inkább gőz fölött készíteném, de a kerámialapos tűzhelyen, hacsak nem főzöm túl sokáig, nem csapódik ki belőle a tojás. Nem kell megfőzni, elég, ha csak egy kicsit sűrűsödik és annyira felmelegszik, hogy az ujjam már nehezen viseli a hőt, ha belenyúlok. Kihűtöm. Közben a csokit a micróban megolvasztom. Először csak 1 percre teszem be, ha még nem puhul, még fél percre, addig, míg lágy és keverhető lesz. Így szépen felolvad az egész, miközben kevergetem.
A vajat a maradék porcukorral habosra keverem, hozzáöntöm az olvadt csokit, miközben folyamatosan keverem. Kakaóport is adok hozzá, de ha nagyon magas kakaótartalmú csokit használok, akkor nem biztos, szükség van rá (de ez már ízlés kérdése.) A kihűlt tojáskrémet kanalanként keverem hozzá. Nem baj, ha még egy kicsit langyos (kéz meleg), mert így nem csapódik ki a vaj. Mielőtt összeállítom a tortát, a krémet legalább egy fél órára beteszem a hűtőbe, hogy lehűljön. Érdemes először a krémet elkészíteni!
Hagyok belőle egy keveset a tetejére, majd a lapokat megkenem és egymásra illesztem. Mivel sülés közben deformálódhatnak a körök, így megtöltve, egy éles késsel lehet rajta igazítani. Ráteszem a tetejét, bekenem az oldalát és a tetejét is, majd az oldalát babapiskóta-morzsával megszórom. (Most a reszelő segítségét vettem igénybe, mert azzal könnyen lehetett az oldalához nyomkodni a morzsát, de egy keményebb papírlap is megteszi. Egy üres lapot bevonok karamellel. A cukrot egy száraz lábasba teszem, és nem túl magas hőfokon karamellizálom. Ne legyen sötét, mert még utána is sötétedik, miután levettük a tűzről! Ha szép egyenletesen folyós, és nincsenek benne cukorcsomók, akkor ráöntöm a piskótalap tetejére és egy késsel megpróbálom egyenletesen elkenni. Egy sütőpapírt teszek a piskótalap alá, mert arra nem ragad rá a lefolyt cukor. Egy nagyobb kést végighúzok a vajban és gyorsan feldarabolom cikkekre. Egy ekkora tortát célszerűbb 8 szeletre vágni, de nálunk, mire a tortára kerül a sor, már mindenki tele van, így 12 szeletre vágtam. Így mindenki meg tudta enni a saját szelet tortáját. (11-en voltunk.) A maradék krémből a torta tetejére krémet nyomtam, majd egyenként a tetejére raktam a karamellás tésztadarabokat.
Megjegyzés: mivel a hűtőben állás, főleg ha a szagok ellen védeni szeretnénk fóliával, nem tesz jót a tetejének, ezért előző nap összeállítottam a tortát, lefóliáztam, majd másnap készítettem el a tetejét, és rakosgattam rá a tortára. Így csak rövid ideig kellett a hűtőben tárolni. Nagyon finom ez a vajas krém, pedig a vajas krémeket nem igazán kedvelem, de ezzel a tojáskrémmel és a csokival kimondottan kellemes és finom volt.
Szerettem volna elkésziteni a tortát de a krémnél megakadtam.Mindent a leírtak szerint csináltam de a krém folyós volt :(
Mit ronthattam el?
2010.08.22. 18:16
Aliz
Dóri!
Nyaraltam, így csak most tudok válaszolni. Szerintem nem túl vajas (azt én se szeretem), mert a tészta és a krém aránya pont megfelelő, így egyáltalán nem tűnik annak.:)
2010.08.15. 16:13
Dóri
Szia! nem túl vajkrémes a krém?
2010.07.04. 18:16
Aliz
Szbetti!
Megnéztem a tortáidat, nincs vele semmi gond, az a lényeg, hogy finom legyen és az már a képen is látszik, hogy az volt.:)
Szófia!
Köszönöm szépen az ötleteket is és a dícséretet is.:)
2010.06.24. 06:57
Szófia
Nagyon jónak tűnik a recept, biztos jobb, mint amit én csináltam, de azért leírom nekem hogy mondta a cukrász barátném: A lapokkal könnyű dolgom volt, azokat ő adta... :-) Sima vaj, porcukor, kakaópor és főzött liszt-tej keverékkel készítettem- úgy is nagyon fini lett-, úgy hogy a kakaóport utoljára tettem bele, de előtte egy kicsit kivettem belőle a díszítéshez, így az égetett cukor alá szép fehér krémrózsák kerültek, mint a cukiban. Az égetett cukor felkenése előtt pedig azt ajánlotta félig vágjam be a piskótát és úgy öntsem rá a forró masszát. Talán így könnyebb volt elvágni. Legközelebb kipróbálom ezt a receptet is, saját sütésű lapokkal talán jobban sikerül elkápráztatni a férjemet a szülinapján. :-) Gratulálok az oldalhoz, szerintem a részletek fényképezésével a legprofibb az egész portálon! Kezdőknek nagyon nagy segítség.
2010.06.11. 13:25
Aliz
Kety!
Köszönöm szépen.:) Csak bátran próbáld ki, ha nem is lesz elsőre tökéletes, ízre biztos finom lesz, és minden alkalommal tanulsz valamit, amit a következő alkalmakkor hasznosítani tudsz.. Sok sikert hozzá!:)
2010.06.10. 10:40
Kety
Kedves Aliz,
Csak amulok! Annyira ugyes vagy hogy szohoz sem jutok!! Igy hogy elolvastam ezt a receptet es a kepeket is vegigneztem ugy gondolom talan ,TALAN en is megtudom majd csinalni ezt a tortat ;) Mar nagyon reg szerettem volna elkesziteni.. itt az ido
Minden jot!
K.
2010.06.09. 22:10
Aliz
Dati!
Nem bonyolultabb, csak kicsit macerásabb, de gyorsan megy, mert vékony a tészta és szinte addig megsül, míg a másik két kört rákenem a másik papírra.:)
2010.06.09. 16:56
Dati
Szia Alíz! Szóhoz nem jutok, annyira jól néz ki ez a torta! Gondoltam rá, hogy megsütném én is egyszer (majd), de rettenet bonyolult dolognak tartottam a lapok sütését. Így képekről nézve talán mégsem... Gratulálok!
Szia Juditka!
Igen, elég, mert a lapok vékonyak. Nekem is elég volt.:)