Réka kérésére itt van az a „Fanta süti” recept, ami alapján már több mint 10 éve készítem ezt a finomságot. Igaz, hogy a hétvégére valamilyen epres édességen gondolkodtam, hiszen annak van most a szezonja, de egy ilyen kedves kérésnek, mint Rékáé, nem tudtam ellenállni. Nem bántam meg, mert egy ilyen finom sütit nem szabad évekre száműzni. Nálam ilyen néven szerepel a gyűjteményemben, csak azt nem tudom, hogy honnan került hozzám.
Narancsszörpös-túrós szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
5 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
2/3 csomag sütőpor
0,6 dl olaj
Túrókrémhez:
25 dkg túró
2 dl tejszín
1 evőkanál zselatin
cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
csipetnyi só
A tetejére:
7 dl szénsavas narancsszörp (Mirinda,Fanta)
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverem. A lisztet, a kakaóport és sütőport összekeverem, és a tojásokhoz adom, miközben az olajat is belecsorgatom.
Sütőpapírral kibélelek egy kisebb tepsit (30 x 22 cm), és beleöntöm a folyós masszát. 200 °C-os előmelegített sütőben megsütöm. Nem tudom hány percig. Ha már nagyon jön az illata, megnézem egy fogpiszkálóval, hogy nem ragad-e rá a tészta.
Közben elkészítem a tetejét. 0,5 l narancsszörpöt felforralok a cukorral, 2 dl-ben elkeverem a 2 csomag pudingport, hozzáöntöm a többihez és sűrűre főzöm. Gyakori kevergetés mellett kihűtöm.
A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy csipetnyi sóval összekeverem és egy mixelő rúddal kicsit krémesítem. Az alaposan lehűtött tejszínt habbá verem. Egy púposabb evőkanálnyi zselatinport kb. 0,5 dl vízzel leöntök, és mikróban 15-20 másodperc alatt felolvasztom. Langyosra hűtöm és gyorsan a túróhoz keverem. A felvert tejszínhabot lazán beleforgatom. Ha kihűlt a tészta, a tetejére kenem a túrókrémet, majd az egészen langyosra hűlt narancspudingot is a tetejére simítom. Beteszem a hűtőbe és csak akkor szeletelem vizes késsel, ha már jól lehűlt.
Megjegyzés: azért írtam, hogy cukrot ízlés szerint teszek a túrókrémbe, mert én egy kicsit édesebben szeretem, mint legtöbben. Én is kóstolás alapján teszek még hozzá cukrot. Eredeti recept szerint nem kell a narancsos pudinghoz extra cukor, de nem éreztem elég édesnek és utólag még kevertem hozzá 2 csapott evőkanállal és így már tökéletes lett.
annak a turósnak , bisztos hogy több mint egy fél liter olaj , kell?
Válasz:
A 0,6 dl olaj mióta több, mint fél liter? Alig több, mint fél deciliter.:)
2010.09.18. 21:25
szilvi
OK!!!
2010.09.07. 13:21
Aliz
Szilvi!
Ha vastagabb tésztát szeretnél, akkor ne csak a liszt mennyiségét növeld, mert száraz lesz, hanem arányosan a többit is!:)
2010.09.06. 20:41
szilvi
Finom lett,csak a liszt mennyiségét keveseltem,lehet hogy legközelebb kicsit többet teszek bele,hogy vastagabb legyen a tésztája.
2010.08.25. 22:10
Aliz
Szandrus!
Szerintem is jó másfajta üdítővel is. Pont a múlt héten készítettem én is egy érdekeset. Hamarosan felteszem a receptet.:)
2010.08.25. 18:07
Szandrus
Szia Aliz!
Isteni finom lett a süti,bár én bodzás üditőből csináltam,mert nem volt itthon narancsos.De ez is nagyon jó.Véleményem szerint bármilyen gyümis szénsavas üditőből is ennyire jó lesz:)Köszi a receptet!!!
2010.07.22. 13:09
Aliz
Erzsi!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült.:)
Én is elkészitettem sütit,a recepted alapján! Tényleg tökéletes szuper::...üdv: Böbe :
finom nagyon jóóóó!!!
2010.06.23. 20:31
Aliz
Kedves Pili!
Nagyon kedves dolgokat írtál, nagyon szépen köszönöm.:) Gyere máskor is és minél több receptet próbálj ki!:)
2010.06.23. 07:09
pili
Kedves Aliz!
Először járok itt, de az biztos, hogy nem utoljára.
Még ha életemben nem jártam volna a konyha táján, akkor is megjött volna a kedvem ezt a sütit elkészíteni!
Ilyen pontos, mindenre kiterjedő receptet pedig még nem sokat láttam, ha láttam egyáltalán!
Előre is köszönöm!
2010.06.20. 21:48
molnarka
Szia Aliz!
Én is elkészítettem a sütit, a recepted alapján! Tényleg tökéletes. Bár már ismertem és ettem is, de ha bármikor erre a sütire éhezem ezután, csak ezt a receptet használom majd! Köszönöm!
A lapomra, az "édes élet"be beraktam a süti képét, talán annyira azért nem tökéletes mint a tied, de tényleg jó!:)))
2010.06.17. 16:02
Aliz
Réka!
Nagyon szépen köszöm ezt a lekkesítő hozzászólást. Annyira örülök, ha ilyet olvasok, mert ilyenkor látom, hogy van értelme annak, amit csinálok.
2010.06.17. 14:20
Réka
Szia Alíz,
Ma délelőtt megcsináltam. Ebéd utánra le is hűlt, felvágtam és pont olyan mint amilyennek lennie kell. Szép is és isteni! Friss üde, picit citromos picit narancsos, a krém könnyű, enyhén savanykás...nyami! Én is több cukrot tettem bele mint az eredeti recept, de simán kell bele. Még így se lett édes. Mondom, tökéletes! Úgy örülök neki, viszek majd kóstolót anyuéknak is belőle!
(Annyira feldob, hogy ha már rászánom az időt és alapanyagot, akkor nem a kukába kell kidobni, hanem valóban sikerülnek a receptjeid! Eddig azért nem sütöttem, csak 1-2 süti félét, mert mindig bebuktam az elkészítésnél valamit. Szerintem a fotókkal és az érthető precíz leírásokkal még a kezdők is boldogulnak. Akinek meg van már egy kis rutinja akkor az csak ámul és bámul-mint én is- hogy mire képes!)
2010.06.14. 23:09
Aliz
Réka!
Nagyon szívesen, különösen ha én is szeretem.:)
2010.06.14. 19:58
Réka
Alíz egy angyal vagy!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm szépen!!!!
2010.06.13. 20:27
Aliz
Monárka!
Én is Mirindából készítettem, a 8. képen rajta is van, de én az eredeti receptet írtam be, ami már nagyon régi, és így került be valamikor a receptes könyvembe. Egyébként meg akár szörpsűrítményből készített szörppel is jó, de még dobozos naralcslével is. Minden változatát kipróbáltam már.:)
2010.06.13. 10:59
molnarka
Szia Aliz!
Szöpre gondolsz, nem szénsavas üdítőre? Felénk ez a mirindás szelet, mirida üdítőből készül felső réteg.
Üdv
Mka
2010.06.12. 20:03
Aliz
Dati!
Régebben lehetett kapni feketeszőlős Mirindát, azzal nagyon finom volt.:)
2010.06.12. 14:52
Dati
Szia Alíz! Ez bizony nagyon finom sütemény, vendégváráshoz én is sütöm. Ettem már kólásat, annak barna lesz a teteje. Nekem a narancsos jobban bejön.
Marcsi
Köszönöm szépen a jókívánságot, és nagyon örülök, hogy jól sikerült a süti.:)