A grízes tészta is olyan étel, mint a túrós tészta vagy a káposztás kocka. Van, aki édesen, van aki sósan szereti, vagy mint én, mindkét változatban. Eddig szinte csak édesen ettük, de sósan is nagyon finom.
Baconos grízes tészta
Hozzávalók:
2 dl búzadara
25 dkg metélt tészta
20 dkg bacon
só
A tésztát sós vízben kifőzöm. Közben a bacont kockára vágom és kisütöm. A pörcöt félreteszem. Ha túl zsíros volt a bacon és túl sok a zsírja, egy részét kiveszem a serpenyőből, a maradékban megpirítom a búzadarát. Ha már barnul egy kicsit, a tészta főzővizéből merek rá kb. 3 merőkanálnyit. (Vigyázni kell, mert a forró grízre öntött forró víz olyan erősen gőzöl, hogy balesetveszélyes lehet!) Elkeverem, és ahogy beszívja a vizet lefedem, és el is zárom alatta hőt, mert a saját gőzében is megpuhul. A tésztát leszűröm és összekeverem a grízzel. A szalonnapörc felét hozzákeverem, a másik felét tálaláskor a tetejére szórom.
Hát nekem se,...de nemlehet rossz.