1 zacskó szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
csipetnyi só
Töltelék:
1 kg szeder
4 nagy tojás vagy 5 kicsi
50 dkg túró
2 dl tejföl
15 dkg cukor
1 vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
csipetnyi só
tej
Tetejére:
porcukor
őrölt fahéj
A kelt tésztához valókat összedolgozom. Ha szárított élesztőt használok, a lisztbe keverem (ha frisset, akkor egy kis tejbe belemorzsolom, elkeverem), hozzáadom a cukrot, és a sót. A vajat elmorzsolom benne, beleütöm a tojást, és annyi tejet öntök hozzá, hogy jól gyúrható tésztává összeálljon. Kb. fél -1 órát kelesztem.
Közben elkészítem a túrókrémet. Összekeverem a túrót, a tejfölt, a cukrot, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a csipetnyi sót, és a vaníliás pudingport. A tojások fehérjét kemény habbá verem és beleforgatom a túrókrémbe.
A megkelt tésztát kinyújtom és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe teszem. A megmosott és lecsepegtetett szedret egyenletesen elosztom rajta, és a túrókrémet rásimítom. 180 °C-os sütőben szűk fél órát sütöm (pedig a recept szerint 1 óra lett volna a sütési idő, nekem még a 28 perc is soknak tűnt.)
Ha kihűl, a tetejét fahéjas porcukorral meghintem.
Megjegyzés: az eredeti recept szerint szeletelt mandulát kellett volna a tetejére szórni, de azt elfelejtettem venni. E nélkül is nagyon finom volt.
Egymás után olvastam mind a két receptet,és nagyon örülök,hogy te már kiprobáltad, mert az 1 óra sütés nekem is hosszúnak tünt. Én is kipróbálom kiváncsi vagyok rá.
Egymás után olvastam mind a két receptet,és nagyon örülök,hogy te már kiprobáltad, mert az 1 óra sütés nekem is hosszúnak tünt. Én is kipróbálom kiváncsi vagyok rá.