Melike Jókai bablevest kért, de csak egy hagyományos bablevest találtam a gépemben. Ezt már jó régen készítettem, ami meg is látszik a képek minőségén. A Jókai bableves annyiban tér el ettől, hogy füstölt csülköt is kell bele főzni, amit végül kis kockákra vágva beleteszünk a levesbe
.
Bableves
Hozzávalók:
30 dkg bab
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 szál parasztkolbász
1 paprika
1 paradicsom
pirospaprika
2 ek. liszt
olaj
1 tojás
liszt
só
A babot előző nap beáztatom (de ha ezt nem tettem meg, mert későn jutott eszembe, akkor forró vizet öntök rá és 1-2 óra alatt hasonló eredményt érek el).
Az apróra vágott zöldségeket kevés olajon megpirítom, majd hozzáöntöm a babot kb. másfél l vízzel együtt. Sózom, babérlevelet, fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszek hozzá és lefedve puhára főzöm. A főzés vége felé a karikára vágott kolbászt egy serpenyőben megpirítom, és a leveshez adom. A megmaradt zsírjához még öntök 1-2 ek. olajat és megpirítom benne az apróra vágott hagymát. Megszórom a liszttel és együtt pirítom. Pirospaprikát keverek hozzá és leveszem a tűzről. Hagyom pár percig hűlni, majd hideg vízzel elkeverem, és a leveshez öntöm. A tojásból, sóból és a lisztből készített csipetkét is beleszórom a levesbe és készre főzöm. A csipetkéhez annyi lisztet adok a tojáshoz, amennyitől olyan kemény lesz, hogy apró darabokat csipkedhessek belőle. Közben bőven lisztezem, de a fölösleget lerázom róla, amikor a levesbe szórom. Tálaláskor ecettel és tejföllel lehet ízesíteni ízlés szerint, de e nélkül is finom.
Sajnálom Kinguci, hogy nem olvastam előbb a kérdésedet. Én nem tulajdonítok különösebb jelentőséget, hogy miben kezdem főzni, mert ha előző este áztatom be a babot, úgyis beszívja a víz nagy részét. Nem tudom mennyi ideig kell főzni. Én gyakran ellenőzzöm főzés közben, hogy mennyire puhul, mert a babok között is van eltérés ebben.
Köszönöm, hogy még látogatod az oldalt, egyenlőre nincs időm új receptekre, talán április után (nyugdíjba megyek) lesz időm és kedvem is folytatni, most nagyon el vagyok havazva.
Szia! Annyit kérdeznék ha előző este beáztatom a babot, akkor mennyi idő a főzési ideje kb? Illetve a zacskón amibe a bab volt az van írva abban a vízben főzzem amiben áztattam. Ez tényleg így van e? Itt nem látom leírva. Köszi előre is! Az oldalad még mindig szuper rengeteg receptedet készítettem már el. Így tovább, meg ne szüntesd!
Ez a fajta bableves tipikusan az az étel, ami igényli a jó kis füstölt, kolbászos ízt. Ha csak szárnyast esztek, akkor keress füstölt pulykacombot, vagy valamilyen fűszeresebb szárnyasból készült virslit, de ki is hagyhatod, és a rántáshoz keverj pirospaprikát, fokhagymát, esetleg egy kis köményt, örölt borsot, vagyis a kolbász fűszereit, így az íze kicsit "kolbászos" lesz.:)
2014.10.25 11:46
kinguci1983
„
Szia!
Már régen látogatom az oldalatadat de sajnos nincs annyi időm főzőcskézni már mint eddig, de most leültem levesötletekért de annyi más jó recepted is van még, egyszerűen egy év nem lesz elég mindet megcsinálni :D. Mert azért bevallom egy héten egy új receptet próbálok ki mert ha nem ízlene a családnak (nagyon válogatósak), nem szeretném kidobni az ételt meg egyáltalán semmit. Túl sok kritériumnak kell megfelelnie sajnos az ételnek különben meg se eszik. Pl. Csak csirkét eszünk, ezért már gondolkodóba is estem a szál kolbásznál, de annyira guszti meg szeretném csinálni valami ötlet? Mivel lehetne helyettesíteni? Előre is köszi!
Már régen látogatom az oldalatadat de sajnos nincs annyi időm főzőcskézni már mint eddig, de most leültem levesötletekért de annyi más jó recepted is van még, egyszerűen egy év nem lesz elég mindet megcsinálni :D. Mert azért bevallom egy héten egy új receptet próbálok ki mert ha nem ízlene a családnak (nagyon válogatósak), nem szeretném kidobni az ételt meg egyáltalán semmit. Túl sok kritériumnak kell megfelelnie sajnos az ételnek különben meg se eszik. Pl. Csak csirkét eszünk, ezért már gondolkodóba is estem a szál kolbásznál, de annyira guszti meg szeretném csinálni valami ötlet? Mivel lehetne helyettesíteni? Előre is köszi!
2010.10.03. 18:39
erzsoka erdelybol
Kedves Aliz.En egy picit maskepp szoktam,de igy is nagyon finom volt.Koszonjuk.
Sajnálom Kinguci, hogy nem olvastam előbb a kérdésedet. Én nem tulajdonítok különösebb jelentőséget, hogy miben kezdem főzni, mert ha előző este áztatom be a babot, úgyis beszívja a víz nagy részét. Nem tudom mennyi ideig kell főzni. Én gyakran ellenőzzöm főzés közben, hogy mennyire puhul, mert a babok között is van eltérés ebben.
Köszönöm, hogy még látogatod az oldalt, egyenlőre nincs időm új receptekre, talán április után (nyugdíjba megyek) lesz időm és kedvem is folytatni, most nagyon el vagyok havazva.