|
Ennek a gulyáslevesnek azt a nevet kellett volna adnom, hogy Gulyásleves sógor módra. Ha valakit érdekel, hogy miért, az a blogomon elolvashatja.
Gulyásleves
Hozzávalók:
1,5 kg marhahús (lehetőleg 3 féle- lábszár, fartő, comb)
3 db nagyobb hagyma
1-2 zöldpaprika
1 paradicsom
20 dkg füstölt szalonna
3 sárgarépa
2 fehérrépa
70 dkg krumpli
só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, babérlevél
1 csokor petrezselyem
zellerlevél
tojás
liszt
A húsokat 2,5x2,5 cm-es kockára felaprítom.
A szalonnát apró kockára vágom, és egy kuktában kiolvasztom. A nagyon apróra vágott (vagy géppel felaprított) hagymát átsütöm rajta az apró kockára vágott zöldpaprikával együtt, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát is. Beleöntöm a húst és visszateszem a tűzre. Kevergetem pár percig, majd beleszórom a fűszereket. Felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje, és lezárom a kukta tetejét. A jelzéstől számítva kb. 30 percig főzöm. Közben a zöldségeket megtisztítom és felaprítom. Ha levettem a kukta tetejét, felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje (mivel nagyobb mennyiségből készítettem, átraktam egy nagyobb fazékba, mert csak 5 l-es volt a kukta). A hús még nem puhult meg teljesen (nem is szabad, különben a túlfő, mire a zöldségek is elkészülnek.) Beleteszek egy kisebb csokor petrezselyemzöldet, zellerlevelet, apróra vágott meghámozott paradicsomot, még ízesítem szükség szerint sóval, majd lefedve főzöm kb. 10 percig. Ekkor hozzáadom a meghámozott, feldarabolt krumplit is, és készre főzöm a levest. Az utolsó 5-10 percben galuskát szaggatok bele, amit tojásból, sóból és lisztből keverek. Nem olyan keményre, mint a csipetkét, így puhább lesz és gyorsabban megfő.
Megjegyzés: a végeredmény egy sűrű, nagyon tartalmas és nagyon finom leves lesz. Erre mondják, hogy megáll benne a kanál. Én ennél „lájtosabbra” szoktam főzni, meg egy kicsit hosszabb lével, és csak félve jegyzem meg, hogy sertéshúsból jobban szeretem.
| |
Hú,azok a nagy galuskák!! Ma ez lesz az ebéd és ilyen galuskát szaggatok bele :)