|
Grillázsos palacsinta
Hozzávalól:
12 db palacsinta
8 dkg mazsola
A grillázshoz:
15 dkg kristálycukor
8 dkg dió
A rumszószhoz:
4 dl tej
0,5 dl rum (vagy rumaroma)
3 tojássárgája
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
Egy kisebb lábasban addig pirítom a cukrot, míg világosbarna folyós nem lesz. Beleszórom a durvára darált diót, és egy rövid ideig még kevergetem a tűzön. A lényeg, hogy a dió is kapjon egy kis pirított ízt, de a karamella se legyen túl sötét. Egy olajjal megkent alufólia lapra öntöm, szétterítem és hagyom kihűlni. Kihűlés után mozsárban vagy zacskóba rakva egy húsklopfolóval apróbb darabokra töröm. A mazsolát egy kis vízbe beáztatom, hogy puha legyen, és minden palacsintára szórok belőle a grillázzsal együtt. Négyrét hajtom, tányérra teszem és leöntöm rumszósszal.
A szószhoz a cukrot a liszttel és a tojások sárgájával egy kisebb lábasban összekeverem, és hozzáöntöm a tejet. Addig főzöm, míg mártás sűrűségű lesz. Végül rummal vagy rum aromával ízesítem. (Ha túl sűrű lenne, egy kis tejjel hígítom.) Ha túl hígnak látszik, számolni kell azzal, hogy sűrűsödik még, ahogy hűl.
Megjegyzés: látszólag nem sok a grillázs a palacsintában, de az íze elég intenzív, és így nem lesz túl édes, ennyi bőven elég. Nekünk nagyon ízlett.
Forrás: 1993-as Magyar Konyha
| |