|
Húsos zöldborsóleves
Hozzávalók:
- 25 dkg sertéshús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg zöldborsó
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- ételízesítő
- só, bors
- pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- 1 púposabb evőkanál liszt
A galuskához:
- 1 tojás
- só
- zabpehelyliszt (vagy sima liszt)
- petrezselyem
A szalonnát apró kockára vágom, és egy lábasban kiolvasztom. A húst is kisebb kockákra vágom és megpirítom a szalonnazsíron. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ételízesítővel, borssal fűszerezem és lefedve majdnem puhára főzöm. Közben a zöldséget felaprítom, és a zöldborsóval, meg az egészben hagyott hagymával együtt a húshoz adom. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, sózom és lefedve készre főzöm.
A lisztből és az olajból világos rántást készítek, lehúzom a tűzről, hagyom 1-2 percig hűlni, majd hideg vízzel csomómentesre keverem, és a leveshez öntöm.
A tojást sózom, és annyi zabpehelyliszttel (vagy sima liszttel) keverem össze, hogy galuskákat tudjak belőle szaggatni. Petrezselyemmel ízesítem. Apró galuskákat szaggatok a levesbe és pár percig főzöm. A levesbe is szórok apróra vágott petrezselymet.
Megjegyzés: a füstölt szalonna adja meg ennek a levesnek a különleges ízét, ne hagyja ki belőle az, aki szeretné elkészíteni.
| |
Kedves Zsófi!
Ilyesmit akkor szoktam készíteni, ha mondjuk rántott sertésszeletek szeretnék sütni, és nem karajból akarom készíteni, mert pl. egy darab sertéscombból nehéz úgy szép szeleteket vágni, hogy ne maradjanak apróbb húsdarabok, és ehhez a leveshez nem kell sok hús. Ha kimondottan ehhez vásárolnál, akkor combot vagy lapockát válassz! Mi ezt 5-en ettük.:)