| Közel 20 évvel ezelőtt ezzel a recepttel nyitottam azt a határidő naplót, amibe azóta is írogatom, gyűjtögetem a recepteket. Akkoriban ez a recept vándorolt kézről-kézre, és nagyon népszerű volt. Unalomig sütöttük, még reggelire is elővettünk egy-egy kis darab tésztát, és gyorsan megsütöttük. Meg is untuk, mert hamar telítődtünk a könnyűnek nem mondható, olajos tészta illatával. Mostanában évente talán 4-5 alkalommal eszünk lángost (beleértve a piacon alkalomszerűen vásárolt lángosokat is) és ennyi elég is. A változatosság kedvéért időnként megtöltöm valamivel, pl. sajttal, virslivel.
Zacskós lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 kis tejföl
- 0,5 liter tej
- 5 dkg élesztő
- 5 csapott teáskanál só
- 1 tojás
A tejfölt összekeverem a tojással, a sóval és az élesztővel, majd a tejjel együtt a liszthez öntöm, és összegyúrom. Egy nagy nylonzacskót alaposan kiolajozok, beleteszem a tésztát, és beteszem a hűtőbe. Az eredeti utasítás szerint akár egy hétig is sütögethetünk belőle, de ez ízlés kérdése, ugyanis 3-4 nap után már élesztős szaga, íze van, ami nekem annyira nem jön be, de tényleg napokig jól használható és finom.
Most virslit csomagoltam a tésztába, mellé ketchupe csíkot nyomtam (de lehetett volna mustár is) és úgy sütöttem meg. A lángosra meg pizzakrémet kentem és sajttal szórtam meg, de leginkább a fokhagymával összekevert tejföl és sajt variációja ízlik.
| |
szia. az nap lehet belőle sütni miután hütöben megkellt? vagy csak másnap.