|
Sajtos-ropogós pálcikák
Hozzávalók:
-
20 dkg liszt
-
12 dkg vaj vagy Ráma
-
2 tojássárgája
-
10 dkg füstölt sajt
-
2-3 evőkanál tejföl
-
1 kávéskanál só
-
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A liszthez hozzákeverem a szódabikarbónát és a sót. Egy duplakéses aprítóba teszem a sajtot és morzsásra darálom. Ezután beledobom a vajat és a lisztet, és azzal keverem tovább. Végül a tojások sárgáját és a tejfölt adom hozzá, és lágyabb tésztává keverem. Kicsit még átgyúrom és egy sütemény kinyomóba teszem. Olyan tárcsát teszek rá, amin kis lyukak vannak körben. Ezzel nyomok hosszú csíkokat a tésztából a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tojásfehérjével megkenem és 200 °C-os sütőben megsütöm. Közben figyelem a színét, ha már barnulni kezd, kiveszem.
Megjegyzés: tulajdonképpen csak kísérleteztem a sütinyomóval. Kíváncsi voltam arra, hogy tudok-e vele szép egyenletes pálcikákat készíteni. A tapasztalatom az, hogy a műanyag sütinyomót csak lágyabb tésztával lehet terhelni, ebben az esetben meg nem tartja meg a hengeres formáját. Ha keményebbre készítem, akkor lehet, hogy eltörik. Nagyon finom, kimondottan ropogós rudacskákat kaptam. Nem érte meg a másnapot, pedig ez a fajta még hetekig is megtartaná a frissességét.
Ha nyújtani szeretnénk inkább és derelyevágóval szeletelni, akkor a tésztába csak 1 evőkanál tejfölt tegyünk!
| |