|
Gyümölcsös édesség almaszósszal (light)
Hozzávalók:
-
2 dl tej
-
1 dl tejföl
-
2 púpos evőkanál búzadara
-
Xukor
-
vanília aroma
-
csipet só
-
3 tojás
-
5 dkg mazsola
-
2 alma
-
1 banán
-
Ráma margarin
Az almaszószhoz:
-
3 alma
-
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
-
fahéj
-
1 dl tejszín
-
Xukor
Egy keverőedénybe teszem a tojások sárgáját, a Xukrot (ízlés szerint), a búzadarát, a vaníliát, a tejfölt, a tejet, egy kevés sót. Összekeverem, és a tojások felvert fehérjét is lazán beleforgatom. A gyümölcsöket felaprítva, a mazsolát megmosva a tésztába keverem. Egy közepes hőálló tálat kivajazok, és beleöntöm a masszát. 180 °C-os sütőben legalább 40-45 percig sütöm. A teteje gyorsan pirul, így alufóliát vagy sütőpapírt teszek a tetejére. A sütés vége felé egy fogpiszkálót szúrok bele, hogy leellenőrizzem, hogy átsült-e (bár egy villa jobb lett volna, mert nálam a fogpiszkálóra nem ragadt tészta, mégis vissza kellett tennem a sütőbe. Ilyen esetben a mikró is jó. Már jártam úgy, hogy a közepe nyers maradt, és csak akkor derült ki, amikor már az asztalnál tálalni szerettem volna, de 5 percre betettem a mikróba és tökéletes lett.)
A szószhoz az almát megtisztítom, és annyi vízben teszem fel főni, hogy ne lepje el teljesen. Fahéjjal és Xukorral ízesítem és pár perc alatt megfőzöm. A levével együtt beleöntöm a turmixba és pépesítem. Hozzáöntöm a tejszínt, adok hozzá egy evőkanál étkezési keményítőt, és egy kisebb lábasban pár perc alatt mártás sűrűségűre forralom. Ízlés szerint Xukorral és még fahéjjal ízesítem.
Megjegyzés: a Xukornál nem írok mennyiséget, mert inkább kóstolás alapján teszek még hozzá, ha nem elég édes. Elvileg ugyanannyit kell venni Xukorból, mint a cukorból.
| |