|
Szalalkális-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
-
0,5 kg liszt
-
25 dkg Ráma margarin
-
2 dkg szalalkáli
-
0,5 dl tej
-
2 kávéskanál só
-
őrölt kömény
-
1 tojás
-
30 dkg reszelt sajt (finomabb, ha a fele füstölt) + a tetejére
-
1 dl tejföl
A lisztben elmorzsolom a margarint és belekeverem a sót. Hozzáadom a tojást, az őrölt köményt és a tejfölt. A szalalkálit a tejben elkeverem és azt is a liszthez adom. Hozzáreszelem a sajtot, aminek a fele lehetőleg füstölt legyen, és összegyúrom tésztává. Ujjnyi vastagra nyújtom, néhányszor összehatogatom, de nem pihentetem közben, és kisebb pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét felvert tojással megkenem. (Nekem volt maradék tojásfehérjém, az is jó), és megszórom a tetejét reszelt sajttal. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Sülés közben kellemetlen, kissé szúrós illata van, ezért melegen nem is jó, de ahogy hűl, úgy távozik belőle a szalalkáli íze és illata.
Megjegyzés: nagymamám sütőpor helyett előszeretettel használta a szalalkálit, mert ugyan sütés közben kicsit kellemetlen az illata, ellenben kihűlés után nem marad benne semmi utóíz. Nagyon szépen emelkedik tőle a tészta és nagyon könnyű állaga lesz.
| |