|
Sonkás palacsintatekercs
HozzávalóK:
A palacsintához:
-
3 tojás
-
25 dkg liszt
-
3 tej
-
kb. 2 dl víz
-
só
A töltelékhez:
-
30 dkg füstölt sonka
-
3 főtt tojás
-
1 nyers tojás
-
15 dkg reszelt sajt
-
3-4 evőkanál tejföl
-
só, bors
A tormaszószhoz:
-
3-4 evőkanál ecetes torma
-
3-4 evőkanál kész majonéz
-
3-4 evőkanál tejszínhab
A tojások sárgáját a liszttel és a tejjel egy mixelő rúddal egy kicsit sűrűbb palacsintatésztává keverem. Sózom, majd a felvert tojásfehérjét is beleforgatom.
A töltelékhez a sonkát az aprítóban felaprítom, majd a sajtot is ebben darálom meg. Összekeverem az apróra vágott főtt tojásokkal és néhány kanál tejföllel, hogy kenhető állagú legyen. Ha szükséges sózom, és borsozom.
A palacsintáknak csak az egyik felét sütöm meg. Egy tálcára vagy tepsire sütőpapírt fektetek, és a palacsintákat úgy teszem bele, hogy egy kicsit fedjék egymást. (A palacsintasütőm kicsit nagyobb az átlagosnál.) Először 4 db-ot, ezt megkenem a töltelékkel, félig feltekerem,és még két további palacsintát helyezek rá úgy, hogy kicsit fedje az előzőket. Ezt is megkenem, és szorosan feltekerem. Így egy szép vastag tekercset kapok. Ebből a mennyiségből 2 ilyen tekercs lesz. Ha kihűlt, kb. 2 cm vastag szeleteket (karikákat) vágok belőle.
Kétféle módon használhatom fel. A szokásos módon bepanírozom, és bő olajban megsütöm, vagy egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a csigákat, a tetejére reszelt sajtot szórok, és a sütőben átsütöm.
Hozzá egy gyors tormaszósz készítek. Ugyanannyi kész majonézt és ecetes tormát összekeverek, és ugyanannyi tejszínhabbal lazítom. Ehhez most tejszínhab-spray-t használtam. A tejszín édessége kompenzálja a torma erősségét.
Megjegyzés: eredetileg a rántott változat jutott eszembe. Gondoltam, így felhasználhatom a maradék húsvéti sonkát és főtt tojásokat, meg azt a megkezdett, de megmaradt ecetes tormát is. Gondoltam a maradék rizshez jó feltét lesz, de csak a felét paníroztam be. A maradékot meg betettem a sütőbe egy kis reszelt sajtot szórva rá. Ez utóbbi még sokkal jobban ízlett, mint a panírozott változat. A külső palacsintaréteg körben ropogósra sült, a közepe meg puha lágy lett az olvadt sajttól. Szerintem kitűnő előétel lehet belőle salátával, de még melegszendvics helyett is el tudnám képzelni vendégvárónak.
| |