|
Földimogyorós piskóta
Hozzávalók:
A piskótához:
-
5 dkg sótlan, darált földimogyoró
-
2 tojás
-
3 evőkanál Xukor
-
Töltelék:
-
2 dl Hulala
-
10 dkg diabetikus csokoládé
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
folyékony édesítő
A tojások fehérjét habbá verem a Xukorral. Egy kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojások sárgáját és a darált mogyorót. Sütőpapírral kibélelek egy 30 x 22 cm-es kis tepsit, és belesimítom a piskótamasszát, a tetejére durvábbra darált mogyorót szórok. Előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm. Leszedem róla a sütőpapírt és feltekerem úgy, hogy a mogyorós fele legyen kívül.
Közben a csokoládét a mikróban megolvasztom. (Először csak fél percre teszem be, ha nem olvad, visszateszem még fél percre. Kevergetve lassan olvasztom fel.)
A tejszínt majdnem teljesen felverem, a langyosra hűlt csokit beleverem. Picit csomós lesz, mert azonnal lehűl a hideg tejszínben, (de pont így akartam). Hogy intenzívebb legyen a csokis íze, és legyen színe is, összekeverek 2 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaóport annyi kis vízzel, hogy olyan állaga legyen, mint az olvasztott csokinak. Egy kevés folyékony édesítőt is keverek hozzá, ha nem elég édes a csokitól a hab. Ezt is a habba keverem. Ezzel a krémmel töltöm meg a tekercset.
Megjegyzés: ez a mennyiség egy kisebb tekercsre elég. Mivel csak kipróbáltam, hogy milyen lenne a piskóta földimogyoróval, ezért csak egy kisebb adagot sütöttem. Ha tudtam volna, hogy ekkora sikere lesz, dupla adagot készítettem volna. A tészta tetejére szórt mogyoró nagyon jó ötletnek bizonyult, és még ez a csokis-tejszínes töltelék is jól ment hozzá. Ebben az édességben csak annyi cukor van, amennyi a Hulalában alapból van (nem túl sok). Kapható cukrozatlan változatban is.
| |
Köszönöm a receptet, ma megsütöttem dupla adagban! :) Igaz a töltelék kakaós vajkrém lett, de így is isteni finom!
Boldog Karácsonyt! :)