|
Levesbetét zöldséges tésztából
Hozzávalók:
-
húsleves főtt hús és zöldségek
A zöldséges tésztához:
-
10-15 dkg főtt zöldség (sárgarépa, fehérrépa)
-
1 tojás
-
liszt
-
só, bors
A hústöltelékhez:
-
15 dkg levesben főtt hús
-
1 kis fej hagyma
-
só, bors, pirospaprika
-
fokhagymapor (vagy 1 gerezd fokhagyma)
-
1 kiskanálnyi Húsvarázs ételízesítő
-
1 tojás
A húslevesben főtt zöldségeket összeaprítom vagy mixelőrúddal pépesítem. Hozzákeverek 1 tojást, sózom, borsozom, és annyi lisztet gyúrok hozzá, hogy levestészta keménységű legyen. Hagyom legalább fél órát letakarva pihenni.
Ugyanúgy, mint a kézzel gyúrt levestésztát kinyújtom. Ha már nagyon vékony meglisztezem, feltekerem a sodrófára. A sodrófán hosszában elvágom, majd újra kettévágom hosszában. Egymásra rakom a tésztát és vékony metéltre vagdosom.
Ezt a tésztát sós vízben kifőzöm, és tálaláskor a levesbe teszem.
5 személyre készítettem és csak a tészta felét használtam fel. A maradék nyers tésztát a hűtőbe tettem és másnap hússal töltött gombócokat készítettem a maradék leveshez.
Ehhez a hagymát felaprítom, és kevés olajon megpirítom, hozzákeverem a levesben főtt húst, amit késsel apróra vágok, majd sózom, borsozom, fokhagymaporral és kevés pirospaprikával ízesítem. Mivel a húslevesben főtt húsbók kifő a hús ízének nagy része, ezért egy kevés Húsvarázs ízesítővel ezt pótolom. Összekeverem 1 tojással.
A tésztából egyforma darabokat szakítok és kézzel szétlapítom. Megtöltöm egy mokkáskanálnyi töltelékkel, a tészta széleit összenyomkodom, és sós vízben megfőzöm.
| |