|
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
-
5 db szikkadt zsömle
-
2 tojás
-
2 dl tej
-
liszt
-
só, bors, petrezselyem
-
olaj
A zsömléket felkockázom és kevés olajon egy nagyobb serpenyőben megpirítom. Tálba teszem és meglocsolom a tejjel, hozzáütöm a 2 tojást, sózom, összekeverem, és annyi lisztet adok hozzá, hogy gombócokat formázhassak belőle. Forrásban lévő sós vízbe teszek egy kisebb gombócnyit és megnézem hogy viselkedik. Ha szétesik, akkor még lisztet adok hozzá, ha nagyon kemény lenne, egy kis tejjel lágyítom a tésztát, majd lassú tűzön lefedve 10-15 perc alatt megfőzöm.
Ez a legegyszerűbb recept. Ezt még fokozni lehet hozzáadott petrezselyemmel, snidlinggel, pirított baconnal (akkor először a bacont pirítom, majd a zsemlekockákat), de főtt burgonyával dúsítva is nagyon finom. Ha teljesen biztosra akarok menni, akkor az egész masszát folpackba csomagolom, mint a szalámit (2 rúd lesz belőle), megszurkálom egy hústűvel és így főzöm meg. Szépen lehet szeletelni, mint a szalvétagombócot, és minden íz benne marad, nem ázik ki a vízben. A gombócokat nem szabad túlfőzni, mert akkor elázik. Amikor már gyanús, hogy elkészült, egyet ketté kell vágni és megnézni, hogy a közepe megfőtt-e.
| |
Köszönöm Alíz, ebben igazad van. És az alufóliát nem kell mosogatni :) Holnap készül, kíváncsi leszek hogy sikerül.
Üdv.
Rea