|
Büfés túrós (light)
Hozzávalók:
A tésztához:
-
25 dkg liszt
-
15 dkg Ráma
-
10 dkg Xukor (vagy cukor)
-
1 tojás
-
1/2 csomag sütőpor
-
kevés tejföl
-
késhegynyi só
Töltelékhez:
-
50 dkg túró
-
4 tojás
-
vanília aroma
-
2 dl tejföl
-
20 dkg Xukor (vagy cukor)
-
10 dkg liszt
-
0,5 l tej
-
6 evőkanál Xukor (vagy cukor)
-
csipetnyi só
Tetejére:
-
5 evőkanál Xukor (vagy cukor)
-
2 evőkanál víz
-
2 evőkanál kakaópor
-
5 dkg Ráma
A tésztához a lisztben elkeverem a sütőport és a Xukrot/cukrot, majd elmorzsolom benne a Rámát. Hozzáadom a sót, a tojást és egy kevés tejfölt. Összegyúrom és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom.
A túróhoz adom a tejfölt, a vanília aromát, a Xukrot/cukrot, a pici sót, a tojások sárgáját, a lisztet, a tejfölt, és a tejet. Egy mixelőrúddal egynemű masszává keverem. A tésztára öntőm a folyós masszát, ami sülés közben megszilárdul. 200 C-os sütőben kb. 20 percet sütöm.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verem a 6 evőkanál Xukorral/cukorral. A 20 perc elteltével kiveszem a tésztát, és a habot a tetejére kenem. Nem baj, ha nem teljesen szilárd még a túró teteje. Kb. 10 percre visszateszem a sütőbe, csökkentem a hőmérsékletet 170 °C-ra, és megsütöm a habot is rajta. Az eredeti recept szerint kakaóporral kell a tetejét meghinteni, de én csoki mázzal vontam be. (Ki akartam próbálni, hogy Xukorral is lehet-e használható csoki bevonatot készíteni.
E bevonathoz egy kis lábasban összekeverem a vizet a Xukrot , a kakaóport, és sűrűre forralom. Lehúzom a tűzről, belekeverem a Rámát, és ha langyosra hűlt, a hab tetejére kenem. Ha megszilárdul, vízbe mártott késsel kockára vágom.)
Megjegyzés: a recept nagyon sok helyen megtalálható a neten. Én a NoSalty oldalán olvastam először. Nem volt megadva tepsiméret, így egy közepes un. lasagne tepsiben sütöttem, mert fél kg túróhoz ez a méret kell, ha nem akarom, hogy lapos legyen a krém és a hab, bár így a tészta sok egy kicsit. Egy Rákóczi túróssal nálam nem veszi fel a versenyt, de a családnak ízlett, a csokimáz nélkül meg egy egyszerű sütemény.
| |