|
Eleinte nem akartam az ennyire egyszerű ételek receptjét felrakni az oldalra, de rájöttem, hogy sokan vannak, akik még a túrós csuszát sem tudják úgy elkészíteni, hogy ne a szakácskönyvben néznék meg, így mostantól az én változatom is megtalálható a receptek között.
Túrós csusza
Hozzávalók:
-
25 dkg csuszatészta (házi)
-
25 dkg túró
-
2 dl tejföl
-
10 dkg kockázott bacon vagy húsos szalonna
-
só
A szalonnát kis kockákra vágom, vagy kész kockázott bacont használok. Egy nagyobb serpenyőben kiolvasztom a zsírját és a pörcöket kiszedem. Hagyok a serpenyőben néhány kanálnyi szalonnazsírt. A tésztát kisebb-nagyobb darabokra tördelem és bő, sós vízben megfőzöm. Leszűröm, ha csak ennyit főzök nem is öblítem le. (Ha nagyobb mennyiségben főzöm a tésztát, akkor nem árt a vízbe került sok keményítő miatt leöblíteni, hogy ne nagyon ragadjon össze.) A serpenyőbe öntöm és átkeverem a szalonnazsírral.
A túrót összekeverem a tejföl felével. A tészta felét egy szalonnazsírral kikent kis tepsibe, vagy hőálló tálba terítem, erre teszem a tejfölös túró felét, rá a tészta másik felét, majd a maradék túrót. Rálocsolom a maradék tejfölt, rászórom a szalonnapörcöt, még egy kevés szalonnazsírt, ha maradt, és tálalás előtt kicsit átsütöm a 200 °C-os sütőben. Finom úgy is, ha csak átforrósítom, de úgy is, ha egy kicsit a széle megpirul.
| |