|
Gyors alap piskóta
Ahány tojás, annyi evőkanál cukor és annyi púposabb evőkanál liszt kell hozzá. Ha legalább 4 tojásból készítem, akkor egy evőkanál vizet is adok a tojásfehérjéhez, így 5 kanál cukrot és 5 kanál lisztet adok hozzá.
A tojások fehérjét félig felverem (a vízzel), és egyenként adagolva hozzáadom a kristálycukrot (nem porcukrot!), miközben jár az elektromos habverő. Ha már jó kemény, fogok egy kézi habverőt, és hozzáadom a tojások sárgáját, és 2-3 részletben a lisztet. Ha nem bízunk eléggé abban, hogy szép habos marad, akkor egy fél csomag sütőport keverhetünk a liszthez. Óvatosan, alulról fölfelé forgatva belekeverem a lisztet is. Mások ezt egy spatulával vagy fakanállal végzik, nekem jobban bejött a kézi habverő, mert a drótok között a nélkül keveredhet a liszttel, hogy összetörne.
Sütőpapírral bélet tepsiben vagy formában sütöm. A kerek formának csak az aljába teszek papírt. A sütő hőmérséklete attól is függ, hogy milyen formájú lesz a piskóta. A laposabbat magasabb hőmérsékleten sütöm, mivel gyorsan megsül, míg a magas piskótát alacsonyabb hőmérsékletem, hogy a közepe is jól átsüljön. Így általában 170-190 °C-ra állítom be a sütőt.
| |