|
Banános-túrós almás rétes
Hozzávalók 1 rúdhoz:
-
3 db réteslap
-
2 kisebb banán
-
5 dkg étcsokoládé
-
25 dkg túró
-
reszelt citromhéj
-
porcukor
-
1 db vaníliás cukor
-
csipetnyi só
-
1 db tojás
-
olaj
-
4-5 db alma (nagyságtól függően)
-
1 evőkanálnyi vaj
-
1-2 evőkanál cukor
-
1-2 evőkanál méz
-
fahéj
A csokit a mikróban megolvasztom, és bevonom vele a banánokat. (Nem árt előtte a banánt a hűtőben tartani, mert úgy gyorsan rádermed a csoki.) Egy alufóliára rakom, és a felhasználásig beteszem a hűtőbe.
A túróhoz adom a porcukrot (ízlés szerint), a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, és a tojás sárgáját. Jól összekeverem.
Az almát meghámozom, és másfél cm-es karikákra vágom. Egy nagyobb serpenyőben a cukrot, a vajat, és az almát pár percig párolom. Fahéjjal ízesítem, és csorgatok rá egy kis mézet. Kicsit karamellizálódik a cukor és a méz, az almaszeletek meg annyira megpuhulnak, hogy könnyű lesz feltekerni. Kihűtöm.
A 3 réteslapot egymásra teszem, miközben a rétegeket kevés olajjal megkenem. Az egyik szélére kb. 10-12 cm szélesen rákenem a túrót, a többi részre az almaszeleteket terítem. A túrókrém közepére helyezem a banánokat és elkezdem feltekerni. Megkenem olajjal, és 200 °C-os sütőben megsütöm.
Megjegyzés: lehet, hogy leveles-vajas tésztával még jobb lenne. Legközelebb azzal is kipróbálom majd.
| |
Nekem is nagyon tetszik! Hétvégén megcsinálom.