|
Bódi Margó rakott krumplija
Hozzávalók:
-
6 db nagy burgonya
-
6 főtt tojás
-
20 dkg gépsonka vagy füstölt sonka
-
1 szál füstölt kolbász
A szószhoz:
-
5 nyers tojás
-
1 csomag kockára vágott bacon
-
30 dkg reszelhető sajt
-
1 nagy doboz tejföl
-
csipetnyi bors
A szószhoz a szalonnát zsírjára pirítom, majd leveszem a tűzről, hogy kissé kihűljön. Hozzáadom a tejfölt, az öt darab felvert tojást, a reszelt sajtot és a csipetnyi borsot, majd az egészet jól elkeverem. Sózom, mert a szalonnától nekem nem lett elég sós. Lényeg, hogy a szósz locsolható legyen.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd karikára vágom. A kolbászt és a megfőzött tojásokat felszeletelem, a sonkát hosszú csíkokra vágom, és mindezt egy tűzálló edényben szép sorban lerakom. Elkezdem rétegezni a burgonyát, a főtt tojást, a kolbászt, majd a gépsonkát. Az egészet meglocsolom a szósszal, majd tovább rétegezem, amíg el nem fogynak. A lényeg, hogy a tetejére burgonya kerüljön. A megmaradt szósszal meglocsolom az egészet. Reszelt sajttal megszórom, és húsz percig sütöm az előmelegített sütőben.
Megjegyzés: én két külön edényben sütöttem, mert az egyiket a gyerekeknek készítettem. Amúgy elég tisztességes adag.
A rakott krumplinak ez egy gazdag változata, a sok tojás miatt különösen, de a sonka és a sajt is extra a megszokotthoz képest. Nagyon finom.

| |
Miután a hagyományosabb rakott krumplinak több változata is megtalálható az oldalamon, így kifejezetten örülök, amikor egy ilyen kedvelt ételnek egy másfajta változatát is kipróbálhatom. Én se fogom túl gyakran így készíteni, de kiváncsivá tett a recept, és örülök, hogy kipróbáltam. A tojást csak azért említettem, mert hirtelen nőtt az ára majdnem a duplájára, míg a többi hozzávaló nem annyira. Sőt, pl. 4-5 évvel ezelőtt 1 kg trappista sajt 1500 Ft körül volt, most meg sokszor vehetem meg 1000 Ft körüli áron..:)