|
Grillázs alagút
Hozzávalók:
A piskótához:
-
3 tojás
-
7,5 dkg cukor
-
3 dkg étcsokoládé
-
0,5 dkg kakaó
-
5 dkg darált dió
-
1,5 dkg liszt
-
A krémhez:
-
12,5 dkg margarin
-
12,5 dkg cukor
-
0,6 dl tejszín,
-
0,6 dl tej
-
2,5 dkg vaníliás pudingpor
A puha grillázshoz:
-
6,5 dkg dió
-
6,5 dkg cukor
-
0,6 dl tejszín
A bevonathoz:
-
10 dkg olvasztott csokoládé
-
pici olaj (vagy 60-70 ml tejszín)
A tojássárgájákat a cukor 1/3 részével fehéredésig keverem, majd hozzáadom az olvasztott csokoládét. A fehérjét a maradék cukorral habbá verem és hozzákeverem a tojássárgájákhoz. A darált diót, a lisztet és a kakaóport összekeverem és lazán hozzákeverem a többi anyaghoz. Őzgerinc formában 170 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütöm.
A krémhez a cukrot aranybarnára olvasztom. A tejet és a tejszínt összekeverem, a felét kikeverem a pudingporral. A másik felét beleöntöm az olvasztott cukorba és felolvasztom benne. Ha elolvadt, beleöntöm a pudingporos tejet és sűrűre főzöm. Ha már majdnem kihűlt, a margarinnal habosra keverem.
A puha grillázshoz aranybarnára olvasztom a cukrot, majd a tejszínt hozzáöntöm és lassú tűzön addig melegítem, míg a cukor feloldódik benne. Ekkor belekeverem a durvára tört diót, és kihűtöm.
A kisült tésztát vízszintesen félbevágom, a két fél tésztára rákenem a krémet. Az alsón elosztom (kézzel) a puha grillázst. Egymásra borítom a két lapot, kissé összenyomom, és a kinyomódott kémet az oldalára és a tetejére kenem. Hűtőbe teszem kb. 1 órára, utána az olvasztott csokival bevonom. Én a hasonló sütik bevonásához tejszínes csokit használok, mert nem keményedik meg annyira, hogy törjön, így könnyebb szeletelni. A tejszínt a csokival együtt mikróba teszem 1 percre, majd addig kevergetem, míg az olvadt csoki és a tejszín egynemű nem lesz.
Ha hagyunk krémet, akkor a tetejét díszíthetjük vele, valamint csokiból készített mintákkal. (Az eredeti receptben így volt).
Megjegyzés: a krém még elbír egy kicsivel több tejet is, mert a pudingpor nem tud rendesen megfőni a kevés folyadékban. (Én legközelebb megpróbálom főzött sűrített tejkonzervvel (ha van) készíteni a karamellkrémet, mint a marlenkánál, mert egyszerűbb, és az eredmény nagyon hasonló lehet). A diót nem árt szárazon megpirítani egy serpenyőben, mielőtt a puha grillázshoz felhasználjuk, úgy még finomabb lesz.
Forrás: A receptet a Vasutas Ízek Szakácskönyvében találtam (sok más nagyon jó recept mellett).
| |
Kedves Ilona!
Valószínű, hogy túlmelegítetted, akkor "ugrik" össze a csoki és nem lesz szép folyós. Mindig úgy melegítem, hogy először csak max. 1 percre teszem be (persze az sem mindegy, hogy mennyi a csoki), elkezdem keverni, és csak akkor teszem vissza, ha nem olvad eléggé.Mindenféle csokit használok, táblásat, csokinyuszit/télapót, tortabevonót. Ha nem bízol a mikróba, akkor inkább gőz fölött melegítsd fel. Nekem nagyon bevált a mikrós módszer.