|
Puncs szelet
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
½ csomag sütőpor
-
20 dkg porcukor
-
2 tojássárgája
-
kb. 2 dl tej
-
1 csipet só
Töltelékhez:
-
10 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 dl rum+ 1 dl víz (vagy 2 dl víz, 1 rumaroma)
-
2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
-
3-4 evőkanál szitán áttört barack- vagy meggylekvár
Tetejére:
-
meggyszörp
-
15 dkg porcukor
A tésztához a lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat, és a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrom. 3 részre osztom. 25x35 cm-es tepsi nagyságúra nyújtom, és külön-külön megsütöm a 3 lapot.
A töltelékhez az egyik lapot összetördelem, leöntöm a rummal és vízzel (rumaromás vízzel). A másik két lapot körbevágom egyenletesre, és a leeső részeket is hozzákeverem. Hagyom, hogy megszívja magát. Közben a vajat habosra keverem a cukorral, a kakaóval, és a lekvárral. Beleforgatom a rumos tésztát.
Az egyik lapot tálcára teszem, a tölteléket elosztom rajta, ráteszem a másik lapot, majd lenyomatom.
A porcukorhoz adagolok egy kevés szörpöt, és kevergetem. Szükség szerint teszek hozzá még szörpöt, ha nagyon sűrű. Sűrűn folyósnak kell lennie. Ezzel bevonom a sütemény tetejét. Egy kevés fehér mázat is készítek citromléből és porcukorból, és azzal díszítem a tetejét. Legalább 1 éjszakát állni kell, hogy kicsit megpuhuljon a tésztája.
Megjegyzés: nem mindegy, hogy milyen a rumaroma, ha azzal készítjük, mert nekem sikerült olyat vennem, aminek alig volt rum íze. Még tehettem volna töltelékbe egy kis szörpöt is, mert nem volt elég édes és ízes. A tetejére áfonya szörpös cukormázat készítettem, attól lett ilyen szép színe.
Forrás: Szamóca
| |
Szia!
Elkészítettem, nagyon finom sütemény. A mázzal volt nekem is problémám, túlságosan megkeményedett (pedig nagyon szép volt, házi meggyszörppel csináltam). Legközelebb kipróbálom úgy, hogy teszek bele egy kis vajat.
Üdv.
Helga