|
Sárgabarackos túrógombóc
Hozzávalók:
-
25 dkg túró
-
2 db tojás
-
10 dkg vaj
-
csipet só
-
kb. 15 dkg rétesliszt
-
reszelt citromhéj
Töltelék:
-
50-60 dkg kisebb sárgabarack
-
kockacukor
-
8 dkg vaj
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
2 evőkanál kristálycukor
Egy keverőtálba teszem a túrót, a tojásokat, a sót, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, és egy mixelő rúddal krémesre keverem. Hozzáadom a lisztet. Lágyabb, de jól formázható tésztát gyúrok belőle. Letakarva állni hagyom egy fél órát.
A barackokat megmosom, kimagozom, és a magok helyére egy-egy szem kockacukrot teszek. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 1 cm vastagra, 6x6 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyikbe egy-egy barackot csomagolok, és gombócokat formálok belőle.
Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakom, és kb. 10 percig főzöm.
A vajat és a zsemlemorzsát egy nagyobb serpenyőbe rakom, és elkezdem pirítani. Közben szórok bele 2 evőkanál cukrot, és kevergetve barnára pirítom. A cukor karamellizálódik benne, így egy kicsit sötétebb lesz, de finomabb. A gombócokat leszűröm, és a morzsában megforgatom úgy, hogy az edényt rázogatom közben. Hogy minden gombócra egyenletesen jusson a morzsából felét kiveszem, és a gombócoknak csak a felét forgatom meg benne, majd kiszedem, beleszórom a serpenyőbe a morzsa másik felét, és a maradék gombócokat abban forgatom meg. Így elkerülöm azt, hogy az a morzsa, amit az első adag gombóc nem vett fel, szétázzon, összetapadjon.
Megjegyzés: a gombóctészta állaga jobban hasonlít a szilvás gombóc tésztájára, mint a túrógombócra, de könnyebben kezelhető, és finomabb is.
| |
Kriszti!
Nekem 20 db lett, de a barackok kicsik voltak.:)