|
Rakott bejgli (maradékból)
Hozzávalók:
Az öntethez:
-
3 tojás sárgája
-
3-4 evőkanál cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
reszelt narancshéj
-
5 dkg olvasztott vaj (+ az edény kikenéséhez)
-
1 púposabb evőkanál liszt
-
kb. 5 dl tej
A tetejére:
-
3 tojásfehérje
-
3 evőkanál cukor
A száraz, maradék bejglit ujjnyi vastagra felszeletelem, és egy alaposan kivajazott, kb. A/4-es nagyságú tepsibe fektetem.
Az öntethez a tojások sárgáját a tejjel, a liszttel, a vaníliás cukorral és a cukorral összekeverem. Hozzáreszelem egy narancs héját, de óvatosan kell bánni a mennyiséggel, nehogy keserű legyen. Végül az olvasztott vajat is belekeverem. Leöntöm vele a bejgliszeletekett. Az a jó, ha a folyadék majdnem ellepi. Ha kevés az öntet, egy kis tejjel lehet pótolni. Hagyom egy kis ideig állni, hogy beszívja az öntetet, majd 180°-os sütőben addig sütöm, míg a folyadék kezd eltűnni. Közben felverem a tojásfehérjéket a cukorral, és a félig megsült bejglire kenem. Visszateszem a sütőbe, 140 °C-ra visszaveszem a hőmérsékletet, és addig hagyom bent, míg rózsaszínű nem lesz a teteje.
Megjegyzés: a bejglit vegyesen raktam, és a végeredmény egy krémes állagú édesség lett. A folyadék mennyisége függ a bejgli szárazságától is. Idén is bejglitortát sütöttem, és több mint a fele megmaradt, és jól ki is száradt. Nem volt szíven kidobni.
| |