|
Medvehagymás krémleves
Hozzávalók:
-
kb. 35-40 db medvehagyma levél
-
2 db közepes burgonya
-
1 fej közepes vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
ételízesítő, vagy 1 l húsleves
-
só, bors, szerecsendió
A medvehagyma leveleket megmosom, a szárát levágom, és felaprítom. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, beleszórom a medvehagymát, pár percig kevergetem, majd felöntöm 1 liter húslével, vagy vízzel. Utóbbi esetben ételízesítővel és sóval ízesítem. Beleszórom a kockára vágott krumplit és lefedve addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. Borssal és szerecsendióval ízesítem. Beleöntöm a tejszínt, majd turmixolom.
Hozzá sajtrolót kínáltam. Ennek az elkészítése nagyon egyszerű. Sütőpapíros tepsibe reszelt sajtból halmokat szórok, majd addig sütöm a 200 °C-os sütőben, míg pirulni kezd. Ekkor kiveszem, és gyorsan egy fakanál nyelére tekerem. Mivel nagyon forró, óvatosan kell hozzányúlni. Szinte azonnal elkezd keményedni. Egyszerűbb, ha kisebb halmokat rakok a sajtból és chipseket sütök belőle. A mikróban is el lehet készíteni, egyszerre 4-5 db-ot. (A végeredmény függ a sajt minőségétől. Én most elég jó trappistát használtam hozzá.)
| |