Almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
-
15 dkg liszt
-
10 dkg vaj vagy margarin (kissé megolvasztva)
-
1 narancs leve
-
5 dkg cukor
-
csipetnyi só
-
5-6 db alma
-
kekszmorzsa
-
3-4 dkg szeletelt mandula
Az öntethez:
-
3 dl tejföl
-
1 tojás
-
2-3 evőkanál cukor (az alma édességétől függően)
-
1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
-
őrölt fahéj
A formához:
-
vaj
-
darált dió vagy mogyoró
A tészta hozzávalóit összegyúrom és hagyom egy fél órát pihenni a hűtőben.
A nagy pie formámat (27 cm-es) vastagon kivajazom és darált dióval vagy mogyoróval meghintem. A tésztát akkorára nyújtom, hogy kibélelhessem vele a formát. Belenyomkodom és villával megszurkálom. Darált kekszet szórok rá. (Nem sütöm elő a tésztát!) Az almát meghámozom (aki szereti, használhat héjas almát is), és vékony szeletekre vágom. Megtöltöm vele a formát.
Az öntethez a tejfölt összekeverem a cukorral, a tojással és az étkezési keményítővel. Őrölt fahéjjal bőven fűszerezem. Az almára locsolom. A tetejére szeletelt mandulát szórok, és előmelegített 190 °C-os sütőben szép arany barnára sütöm.
|