|
Eperzselés-túrós kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
-
4 tojás
-
20 dkg cukor
-
25 dkg liszt
-
2 dl tej
-
1 csomag sütőpor
-
6 evőkanál olaj
A vaníliás krémhez:
-
Aranka krémpor
-
3 dl tej
-
(vagy Gála pudingpor 4 dl tej)
A túrókrémhez:
-
0,5 kg túró
-
porcukor ízlés szerint
-
csipetnyi só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 evőkanál zselatin
-
2 dl tejszín
-
reszelt citromhéj
Tetejére:
-
eper (összeturmixolva 5 dl legyen!)
-
1 csomag Express zselatin fix
-
2-3 evőkanál cukor
A tésztához a tojásokat a cukorral nagyon habosra verem. A liszthez keverem a sütőport, majd az olajjal és a tejjel együtt a tojásos masszához adom. Egy 30X40 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a masszát, és előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm.
A vaníliakrémes réteghez az Aranka krémport a nagyon hideg tejjel habosra keverem. (Sajnos csak Gála főzés nélküli pudingporom volt, így a képeken is az látszik. Az Arankát jobban szeretem.)
A kihűlt tésztán egyenletesen elterítem.
A túrókrémhez a túrót a cukorral, a pici sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral krémesre keverem egy mixelő rúddal. Egy púposabb evőkanál zselatint kb. fél dl vízzel elkeverek, a mikróban kb. 20 mp alatt feloldom, és még langyosan a túróhoz keverem. A tejszínhabot lazán beleforgatom, és a közben kissé megszilárdult vaníliakrémre kenem.
Az epret egy mixelő rúddal pépesítem. Ízlés szerint édesítem. Hogy mennyi cukrot adok hozzá, az a gyümölcs édességétől is függ. Fél liter legyen összesen! Ehhez hozzáadok egy csomag Zselatin fix port, alaposan elkeverem, és a túrókrém tetején egyenletesen elosztom.
Eperszezon idején még több eperrel készülhet, és hagyományos zselatinnal vagy lapzselatinnal talán még jobb is. Abban az esetben a zselatint kevés vízzel össze kell keverni, vagy a lapokat beáztatni, és a mikróban olvadásig melegíteni, de forralni nem szabad! Langyosan kell az eperhez keverni.
Mivel tömény eperről van szó, így sokkal finomabb, mint a szokásos zselés bevonat.
| |