|
Megörültem ennek a receptnek, mivel már egy jó ideje őrizgettem a hűtőben egy félkonzervnyi sűrített tejből készült karamellt. Ha valamelyik környező országból sikerül szereznem tejkonzervet, egyszerre többet is megfőzök. 3 órás, kis hőmérsékletű főzéssel lesz jó állagú karamell belőle. Felbontás után is nagyon sokáig eláll a hűtőben, és ha beesik egy ilyen recept, már fel is lehet használni. Aki nem tud ilyen konzervet szerezni, az tubusos tejből is főzhet karamellt.
Karamellel töltött csokis keksz
A tésztához:
-
13 dkg liszt
-
5,5 dkg vaj
-
15 dkg cukor
-
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg csokoládé
-
1 db tojás
-
1/4 teáskanál szódabikarbóna
-
1/4 teáskanál só
Karamellhez:
Ugyanúgy lehet készíteni sűrített tejből is karamellt, mint konzervből. Egy kis csavaros üvegbe kell nyomni a tubusok tartalmát, rátekerni a tetejét, és annyi vízzel felönteni, hogy a tej víz alatt legyen, majd ugyanúgy 3 órát kell főzni takarékon, mint a konzervet. Nem árt alá tenni egy kis ruhadarabot, hogyha a víz mozgatja az üveget, ne koccanjon a lábas aljára. Hagyom teljesen kihűlni.
A cukrot, a kakaóport, a csokit és a vajat egy kisebb lábasban addig melegítem csak, míg a hozzávalók elolvadnak, de csak addig!
Leveszem a tűzről és egy tojást gyorsan elkeverek benne. Hozzáöntöm a lisztet, amit összekeverek a sóval és a szódabikarbónával, majd összegyúrom. Hűtőben hagyom pihenni egy fél órát.
Kisebb diónyi gombócokat formázok a masszából, a közepét benyomom, megtöltöm a karamellel, majd egy kis lapított koronggal lezárom. Jól összenyomkodom körben, majd a foltos felével lefelé sütőpapíros tepsibe rakom. (Nagyobb távolságot kell hagyni, mint ahogy én tettem, mert megnőnek.)
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. Először nagyon puha, de ahogy hűl szilárdulni fog.
Forrás: call-me-cupcake blog
| |
Kedves Bea!
Sajnos csak most olvastam el a bejegyzést, mert az ünnepek előtt és alatt nem volt rá időm, így már nem aktuális a kérdés. Amúgy én a hűtőben tároltam egy dobozban, és sokáig eláll.