|
Szedres szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
-
30 dkg háztartási keksz
-
2 púpos evőkanál Nutella
-
2 evőkanál porcukor
-
tej
A túrókrémhez:
-
30 dkg túró
-
csipetnyi só
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 dl habtejszín
Tetejére:
-
15-20 dkg feketeszeder
-
2 dkg zselatin
-
2 evőkanál cukor
-
víz
A kekszet ledarálom és összekeverem a Nutellával. Porcukrot adok hozzá, és annyi tejet, hogy épp összeálljon. Lassanként adagolom hozzá, nehogy túl nedves legyen, mert a túrókrémből is szív magába nedvességet.
Kb. 26 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelek, és belenyomkodom a kekszes tésztát. (Nem volt kerek formám, így egy hasonló területű sütis dobozban készítettem.)
A túrókrémhez a túrót egy tálba rakom, pici sót, vaníliás cukrot és porcukrot adok hozzá, és egy mixelő rúddal krémesítem. Ha lett volna kéznél citromhéj azt is reszeltem volna hozzá. Felverem a jól lehűtött tejszínt, és lazán a krémbe forgatom. Rásimítom a kekszes alapra, majd kirakom a szederszemekkel. Beteszem a mélyhűtőbe, míg elkészítem a zselét a tetejére.
A maradék, kb. 15-20 dkg szedret egy szitán áttöröm. A zselatint egy tálkába szórom, öntök rá kevés vizet, és hagyom pár percig, hogy megszívja magát, majd beteszem a mikróba egy fél percre. Megkeverem, ha még szemcséket látok benne, akkor visszateszem még 10 másodpercre. Ne forrjon! A szederpüréhez öntöm. Felengedem annyi hideg vízzel, hogy kb. 3-4 dl legyen összesen. Ízlés szerint teszek hozzá cukrot. A jól lehűlt tortára öntöm, és beteszem a hűtőbe.
Pár óra múlva már lehet is fogyasztani. Nem csak mutatós, hanem finom is.
| |