|
Citromos karaj fokhagymás szilvaszósszal
Hozzávalók:
-
4 szelet karaj csont nélkül
-
só, bors
-
2 citrom
-
1 lime
-
4 evőkanál olaj
A mártáshoz:
-
1 kg szilva
-
5 dkg vaj
-
1 evőkanál cukor
-
1,5 dl vörösbor
-
2 gerezd fokhagyma (vagy granulátum)
-
késhegynyi őrölt szegfűszeg
-
csipetnyi gyömbérpor
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
só, őrölt bors
A karajszeleteket kissé kiverem és sóval, borssal és a kétféle ciromhéjjal bedörzsölöm. Az olajjal és a citromok levével meglocsolom, és egy órára beteszem a hűtőbe pácolódni. A mártáshoz a szilvát kimagozom és felezem (a nagyokat harmadolom) A vajat egy lábasban felolvasztom, beleszórom a cukrot, és kevergetve karamellizálom. A borral felöntöm, a fokhagymával, a gyömbérrel és a szegfűszeggel főszerezem. Hozzáadom a szilvát és 5 percig főzöm. A keményítőt 1 dl vízzel elkeverem és a szilva levét besűrítem vele.
A húst forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt pirosra sütöm. Tálaláskor a hússzeletek mellé öntöm a szószt.
A legjobb köret hozzá a burgonyapüré és a rizs. (A képen a fűszeres krumpli látható, ami nem a legjobb választás hozzá.)
Megjegyzés: eredetileg fehér bor szerepel a receptben, de nekem vörösbor volt nyitva, és a szilvához az is megy (szerintem). Nekem túl soknak bizonyult az 1 kg szilva, így kevesebbel készítettem, de még így is maradt a szószból, pedig a hús is jóval több volt.
Forrás: egy régi újságban olvastam (Hunyaddobrai Csaba mesterszakács receptje).
| |