|
Mentás-csokis süti
Hozzávalók:
-
30 dkg liszt
-
3 dkg étkezési keményítő
-
10 dkg vaj
-
15 dkg cukor
-
6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
½ teáskanál só
-
kb. 0,7 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
borsmenta kivonat
-
Tetejére:
-
10 dkg csoki
-
tic-tac cukorka
Összekeverem a lisztet, a keményítőt, a kakaóport, és a vaníliás cukrot. A puha vajat a cukorral és a mentával összekeverem, miközben hozzáöntöm a tejet is. Fokozatosan hozzászitálom a lisztes keveréket, és linzer állagú tésztává gyúrom. Ha nagyon kemény, még egy kis tejet adok hozzá. Fél órát hagyom pihenni, majd kinyújtom fél cm vastagra és különböző formákkal kiszúrom.
180 °C-os sütőben megsütöm. Nehéz látni mikor van kész, a barna színe miatt. Ha már nagyon jön az illata, kicsit megtapogatom a tetejét, hogy mennyire szilárdult meg. Nem jó, ha nagyon kiszárad. Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonom a tetejét, és összetört tic-tac cukorkát szórok rá, mielőtt még megszilárdul.
Megjegyzés: jól záródó dobozban nagyon sokáig eláll, de nem lesz soha porhanyós. Az illatmécsesekbe kapható mentaolaj étkezésre nem használható! Én gyógyszertárban vettem borsmenta kivonatot.
| |
Kedves Kitty!
Nyugodtan használhatsz helyette lisztet is. Az étkezési keményítőtől egy kicsit más lesz az állaga, de nem nagyon. A piskóta pl. sokkal könnyebb lesz tőle.