|
Citromos szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
-
25 dkg liszt
-
13 dkg vaj vagy margarin
-
6 dkg cukor
-
4 evőkanál tej
-
1 tojás
-
1 kiskanál szalalkáli
A krémhez:
-
20 dkg vaj vagy margarin
-
20 dkg porcukor
-
2 dl tej
-
2 púpos evőkanál liszt
-
1 citrom
A mázhoz:
A tésztához a szalalkálit hozzákeverem a liszthez. A tojást a cukorral és a vajjal habosra keverem, majd a tejet és a lisztet hozzáadom. Jól gyúrható tészta legyen! Ha nagyon ragad, még egy kicsi lisztet keverek hozzá. A tésztát 2 felé osztom, és akkora sütőpapíron, mint a nagy tepsi, nagyon vékonyra nyújtom. Világos barnásra sütöm. Az így kapott 2 lapot kettévágom, így lesz belőle 4 lap.
Közben elkészítem a krémet. A lisztet elkeverem a tejben, és sűrűre főzöm, majd többször megkeverve hagyom kihűlni. A vajat habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom a citrom levét, a reszelt héját, és a kihűlt tejpépet. (Nem baj, ha egy egész picit még langyos még, így nem csapódik ki a vaj.)
3 lapot megkenek a citromkrémmel, a negyediket a tetejére rakom, ráteszem a sütőpapírt, arra a vágódeszkát, és valami súlyt. Hagyom egy kicsit lenyomva. Közben egy negyed citrom levét kikeverek annyi porcukorral, hogy sűrű, de azért kenhető máz legyen belőle. Ezt a felső lapra kenem. Ha megszárad, fóliával lefedem, és a hűtőbe teszem. Pár óra alatt megpuhul, de másnapra az igazi.
Megjegyzés: nagyon-nagyon finom, főleg annak, aki szereti a citromos süteményeket. Nekem kimondottan a kedvencem lett.
Forrás: Kockalány konyhája
| |