|
Citromhabos néger kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
-
20 dkg cukor
-
5 tojássárgája
-
5 dkg vaj vagy margarin
-
2 dkg kakaópor
-
1 csomag sütőpor
-
20 dkg liszt
-
1-2 dl tej
A tészta lekenéséhez:
A habhoz a tetejére:
-
3 tojásfehérje
-
2 citrom leve
-
20 dkg cukor
A csokimázhoz:
-
15 dkg cukor
-
1 dl tej
-
2 kanál kakaópor
-
15 dkg vaj vagy margarin
A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverem. A puha vajat vagy margarint a cukorral, és a tojássárgájával habosra keverem. Hozzáadom a kakaós lisztet és a tejet. Egy közepes (lasagne) tepsit sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a tésztát, és 180 °C-os sütőben megsütöm. A tojásfehérjét gőz fölött a cukorral, a citrom levével keményre verem. A megsült tésztát baracklekvárral megkenem, és a habot rákenem.
A tetejére, a csokimázhoz, a cukrot a tejjel, és a kakaóporral kis lángon pár percig forralom, majd leveszem a tűzről, hagyom egy kicsit hűlni, majd hozzákeverem a vajat, amitől besűrűsödik. Ezt a hab tetejére kenem.
Megjegyzés: nem volt itthon baracklekvárom, így a képen kimaradt ez a lépés. Lekvárral még finomabb lehet, bár így is nagyon ízlett. Ha gőz fölött verjük a habot vigyázni kell, nehogy túlfőjön, ha meg nem gőz felett verjük fel, akkor be kell tenni a sütőbe alacsonyabb hőmérsékletre, hogy egy kicsit szilárduljon.
Forrás: www.mesterszakacs.eu
| |