|
Tejbegrízes túrógombóc 2.
Hozzávalók:
-
0,5 kg túró
-
0,5 l tej
-
2 csipetnyi só
-
vaníliás cukor
-
kristálycukor ízlés szerint
-
5 púpos evőkanál búzadara
-
reszelt citromhéj
-
zsemlemorzsa
-
vaj
-
1 evőkanál cukor
-
tejföl + cukor
Először felteszem forrni a tejet, amibe beleszórom a vaníliás cukrot, és néhány evőkanálnyi cukrot (vagy folyékony édesítőt), ízlés szerint. Sózom. Legalább 2 csipetnyit adok hozzá, mert így sokkal ízesebb lesz, jobban kihozza az édes ízt. Ha citromhéjat is reszelünk hozzá még finomabb lesz! (Nekem épp nem volt otthon citromon, ezért nincs s képeken.) A búzadarát kimérem egy bögrébe, és szép lassan, folytonos keverés közben a felforrt édes tejbe öntöm. Így biztos nem csomósodik össze. Nagyon sűrűnek kell lennie! Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a túrót. Ha nagyon száraz és nagyon darabos át lehet törni, vagy mixelő rúddal kicsit krémesíteni. Tetszőleges nagyságú gombócokat formázok belőle és a pirított zsemlemorzsában megforgatom.
A zsemlemorzsát egy darabka vajon félig megpirítom, majd adok hozzá egy evőkanál kristálycukrot, és azzal pirítom barnásra. A cukor karamellizálódik benne, és kicsit ropogós lesz.
Tálaláskor cukorral (vagy folyékony édesítővel) kikevert tejfölt kínálok hozzá
Megjegyzés: azt mondják, hogy minden édes ételbe kell egy pici só, és minden sós ételbe egy pici cukor. Utóbbival nem minden esetben értek egyet, de a só igaz, sőt ez még igazabb a tejbegríz és a túrótöltelékes ételekre. A neten sok tejbegrízes túrógombóc receptet találtam, és nem mindegyikben írnak sót. A hagyományosan készült túrógombócot sós vízben kell megfőzni, de ennél a receptnél ez a lépés kimarad, így fontos, hogy adjunk hozzá sót.
| |