|
Rózsafánk
Hozzávalók:
-
30 dkg liszt
-
2 tojás + 2 sárgája
-
1 evőkanál tejföl
-
2 evőkanál rum
-
5 dkg porcukor
-
só
-
5 dkg vaj
Összekeverem a tojásokat a tejföllel, a rummal, és a sóval. Ehhez hozzáadom a lisztet, végül az olvasztott vajat. Összegyúrom. (Én egy duplakéses géppel kevertem össze.)
Lisztezett deszkán gombócot formázok belőle. Egy kicsit pihentetem, majd 3 mm vastagra nyújtom. 3 különböző méretű kiszúróval kiszaggatom. Késsel vagy ollóval bevagdosom a szélét, és 3-3 korongot egymásra rakok úgy, hogy a bevágások ne egymás alá essenek. Ujjal vagy egy fakanál nyelével jól összenyomom a közepét. Bő olajban mindkét oldalán világos barnára sütöm. Fahéjas porcukorban megforgatom, és a közepébe lekvárt töltök. Tálaláskor lekvárt kínálok hozzá.
Megjegyzés: közepesen forró olajtan sütöttem. Inkább kisebb edényben, de annyi olajban, hogy bőven ellepje, mert pillanatok alatt megsült. Hogy melyik felét tettem először az olajba, az alsó vagy a felsőt, az eredmény szempontjából szinte mindegy volt. Forrás: Lajos Mari.
| |