|
Almarózsás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
-
12 dkg puha vaj
-
15 dkg túró, 15 dkg liszt
-
1 tojás
-
5 dkg porcukor
-
reszelt citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
kevés só
A krémhez:
-
0,4 l tej
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
2 tojás
-
4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
-
1 kávéskanál őrölt fahéj
Tetejére:
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Lágy tészta lesz belőle, így a hűtőben pihentetem. (Előző nap gyúrtam össze a tésztát.) Egy 27 cm átmérőjű pie formát kivajazok, a tésztát kinyújtom (lehet, hogy bővebben kell lisztezni), és kibélelem vele a formát. 180°C-os sütőben elősütöm, de csak annyira, hogy a széle egy kicsit kezdjen pirulni. Nem árt előtte megszurkálni, hogy a levegő eltávozzon belőle. Közben a tej nagy részét felforralom a cukorral, egy keveset a mérőedényben hagyok, elkeverem benne a pudingport, és a tojások sárgáját, meg az őrölt fahéjat. A felforrt tejhez öntöm, és kevergetve sűrűre főzöm. Lehúzom a tűzhelyről, és hagyom egy kicsit hűlni. Közben felverem a tojások fehérjét, és a tojásos pudingba keverem. Az elősütött tésztára öntöm. Tetejére rakom az almarózsákat.
Először zöldséghámozóval próbáltam hosszabb csíkokat vágni úgy, hogy mindegyiken maradjon egy pici héjcsík. Ez a módszer nem volt túl sikeres, sok volt a szétforgácsolt alma, amit nem tudtam felhasználni a rózsákhoz, aztán rájöttem a tuti megoldásra. Az almákat félbevágtam, kicsumáztam, és uborkagyaluval vékony szeletekre vágtam. Egy tányéron nagyjából szétterítettem a szeleteket, és fél percre betettem a mikróba. Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy a szeletek egy kicsit megpuhuljanak, és ne törjenek el a rózsa összeállításánál. Ráadásul nem is barnul meg olyan gyorsan, mint a teljesen nyers alma. Míg egy rózsa készül, addig a következő almaadag pont elkészül a mikróban. A rózsákat belenyomom a krémbe, és visszateszem a sütőbe, és megsütöm.
Tálalás előtt porcukorral meghintem a tetejét.
Megjegyzés: nem mondom, hogy nagyon egyszerű, de nagyon látványos, és miután rájöttem arra, hogy a mikróban megpuhítom a szeleteket, már gyorsan ment.
| |