|
Gyrosfűszeres fasírt
Hozzávalók 4 személyre:
-
40 dkg darált sertéshús
-
1 zsömle
-
1 tojás
-
gyros fűszerkeverék
-
tej vagy víz
-
liszt
Tzatzikihez:
-
fél kigyóuborka
-
2 dl görög joghurt
-
só
-
1 gerezd fokhagyma
-
oliva olaj
-
(ízlés szerint, bors, kapor)
A szikkadt zsömlét tejben vagy vízben megáztatom, és jól kinyomkodom. A darált húshoz adom egy tojással együtt, valamint a gyros fűszerkeverékkel együtt.( Mivel többféle márka is kapható, így nem írok mennyiséget. Én annyit kevertem hozzá, hogy plusz sót ne kelljen adni hozzá. Ehhez a mennyiséghez kb. a zacskó ¾ részét használtam fel. Ezen kívül semmilyen más fűszert, és sót sem adtam hozzá.) Miután jól összekeverem, egy pici darab húst fél percre beteszek a mikróba, így jobban érezni, hogy sütés után milyen lesz. Ekkor lehet hozzá még fűszert keverni, ha nem elég sós.
8 rudat formázok belőle, és lisztben megforgatom. Egy teflon serpenyőbe kevés olajat öntök, kb. annyit, amennyit egy rántottához is öntenék, majd közepes hőmérsékleten, többször is megforgatva megsütöm.
Közben elkészítem a tzatzikit is. Lereszelek egy fél kígyóuborkát, egy szűrőben lecsöpögtetem a levét, kicsit meg is nyomkodom, majd egy keverőedénybe teszem. Adok hozzá kb. 2 dl görög joghurtot, sót, egy lereszelt fokhagymagerezdet, és egy löttyintésnyi olivaolajat. Elkeverem, és jól záródó edénybe teszem a felhasználásig. (Ha lett volna egy kis kapor otthon, azt is kevertem volna hozzá, de így is nagyon finom lett, főleg másnap, így érdemes előző nap elkészíteni. Lehet hozzá kis citromlevet is adni, meg borsot, ízlés szerint.)
Lehet belőle gyros „hotdogot” készíteni. Ehhez legjobb, ha sikerült hot dog kiflit venni, amit salátával, paradicsommal és újhagymával kibélelek, erre teszek egy húsrudat, majd tzatzikivel nyakon öntöm, de nagyon finom salátával körítve is, vagy akár egyéb körettel. Frissen is nagyon jó volt, de másnapra maradt belőle 2 db, amit a mikróban megmelegítve ettünk meg, és megállapítottuk, hogy még finomabb, mint előző nap frissen elkészítve (vagy csak éhesebbek voltunk).:)
| |