|
Rántott krumpli
Hozzávalók:
-
nagyobb burgonya
-
só
-
kolbász
-
sajt
-
tojás
-
liszt
-
zsemlemorzsa
A burgonyát meghámozom, és vékony, 2-3 mm vastag szeletekre vágom. A nedvességet leitatom róla konyhai papírtörlővel, és az egyik oldalát megsózom. Az egyszerű változatnál a szokásos módon lisztben, sózott tojásban és zsemlemorzsában megforgatom.
A másik változatnál a krumplit valami finomsággal feldobom. Jelen esetben egy darab füstölt kolbászt a reszelő durvább részén lereszeltem, majd egy darab sajtot a sajtreszelőn, és adtam hozzá egy pici tojást. (A panírozáshoz felvert tojásból vettem el egy evőkanálnyit. Összekevertem és a krumpliszeletek egyik oldalára nyomkodtam a masszából. Ez is liszt-tojás-morzsa panírt kapott, és bő olajban megsütöttem. A sütési hőmérséklet a közepesnél csak kicsit legyen melegebb, hogy ha valamelyik krumpliszelet kicsit vastagabbra sikerülne, legyen ideje átsülni, mielőtt a panírja megég. A tojás miatt a sajt nem folyik ki a panír alól. Önmagában is finom, de lehet belőle feltét is.
Megjegyzés: egy kedves ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet, amit én már korábban is készítettem, csak a krumplit vastagabbra szeleteltem. Vékonyabbra vágva még finomabb. A kolbászos variációt is ő javasolta (ami lehet bármi, nem csak kolbász). Így meg még jobb.
| |